Pochodzenie ziaren: Brazylia; stan: Minas Gerais
Farma: Daterra Wysokość upraw: 1000-1200 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica; odmiana: Mundo Novo Obróbka: tree dried natural/Swiss WaterZbiór: maj-lipiec 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 82Certyfikacja producenta: Rainforest Alliance Stopień palenia: średniProfil smakowy: czekolada - marcepan - owoce pestkowe - cytrusyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Bezka to nasza kawa bezkofeinowa. Pod tą etykietą kawy będą zmienne - w zależności od dostępności - ale wszystkie będą mieć pewne punkty zbieżne.Po pierwsze będą złożone w smaku, nie chcemy by było czuć zdecydowaną różnicę pomiędzy zwykłą kawą, a bezkofeinową. Ich profil ogólny to czekolada i słodka kwasowość owoców. Po drugie obowiązkowo proces pozbawiania kofeiny musi być możliwie najbardziej naturalny.Będziemy głównie korzystać z ziaren obrabianych metodą Swiss Water, która opiera się na cyrkulacji wody i systemie specjalnych filtrów. Bardzo zależy nam na dostarczeniu Wam produktu najwyższej jakości. Proces został opatentowany w Szwajcarii, w 1979 roku przez firmę Coffex. Kawa jest w 99,9% wolna od kofeiny, a jej naturalne walory smakowe zostają zachowane.Dlaczego kawa bezkofeinowa jest droższa, niż zwykła? Powód jest bardzo prosty - na zwykłe zielone ziarno nakłada się jeszcze sam proces pozbawienia kawy kofeiny oraz dodatkowy transport - jako, że metodę Swiss Water przeprowadza się w jednym miejscu na świecie - w Kanadzie (Burnaby).Z nieskrywaną radością prezentujemy ziarna z farmy Daterra w Brazylii, które poddano procesowi pozbawienia kofeiny. Napar jest zaskakująco bogaty w smaku, ale i klasyczny. Espresso może mieć trochę wyższą kwasowość. Kawa jest złożona w smaku przez co doskonale sprawdzi się i w ekspresie i np. jako parzona w szklance.Espresso najbardziej smakowało nam z przepisu:Kawa: 15,5-17,5gWaga naparu: 41-44gCzas ekstrakcji: 28-31 sekundPrzechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©