Pochodzenie ziaren: Etiopia
Region: OromiaFarma: Galeh Wysokość upraw: 1835-2070 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabicaOdmiana: Heirloom Obróbka: mokraZbiór: 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,25 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: czarna herbata - miód - trawa cytrynowa - białe winogronaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Etiopię Limmu Kossa Washed polecamy wszystkim poszukującym smacznej kawy z Afryki w stosunkowo dobrej cenie. Poza przelewem mamy obecnie w dziale espresso dwie propozycje z tej farmy a ponadto również cascarę! Farma Galeh to wyjątkowe miejsce prowadzone przez Gidey"a Berhe Retta - człowieka znanego w regionie ze swojej pasji do kawy. Miejscowi nazywają go Abba Ollie co oznacza ten, który buduje - ze względu na jego zaangażowanie nie tylko w uprawę kawy, ale także budowanie lokalnej społeczności. Sam Gidey dogląda wszelkich procesów zachodzących na farmie. Kładzie również duży nacisk na bliskość natury i zachowanie naturalnych ekosystemów na farmie.Etiopię Limmu Kossa Washed określilibyśmy jako dobra Etiopia w dobrej cenie. Ma wszystko co charakterystyczne dla ziaren z tego kraju. Nuty herbaty? Są. Przyjemna kwasowość? Jest. Kawa ma trochę mniej złożoności i… właściwie tylko tyle można byłoby jej zarzucić. Napar smakuje dosyć równo od początku do końca - jak herbata z miodem i cytrusami. Sprawia niezwykle dużo przyjemności, a zdecydowanie o nią chodzi w piciu kawy! Sądzimy, że w tej cenie to bardzo dobra propozycja. Najbardziej smakowała nam w Kalicie i Aeropressie. MIELENIE Polecamy trochę grubsze mielenie w metodach przelewowych. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©