Pochodzenie ziaren: Indie, NikaraguaGatunek: 100% Arabika Odmiany: Sarchimor, Catuai, PacasObróbki: anaerobic natural, mokraZbiór: 2022/2023
Składniki: 60% Indie Thogarihunkal Anaerobic Natural, 40% Nikaragua Finca Idealista Pacas Stopień palenia: średniProfil smakowy: miodownik - zielone jabłka - suszona żurawina Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Kontynuujemy mieszanie nietuzinkowych ziaren i tym razem zdecydowaliśmy się połączyć w spójną całość Indie z obróbki anaerobic natural oraz bardzo jakościową Nikaraguę Finca Idealista Pacas. Oba ziarna łączą się w mieszance poprzez miodowo-orzechową słodycz oraz przyjemną kwasowość. Espresso jest karmelowe, słodkie, dobrze zbalansowane i ma akcenty owocowe: nuty jabłek, pomarańczy, suszonej żurawiny. Americano będzie bardzo przyjemne i delikatne. Mieszanka świetnie łączy się z mlekiem w kawach o niewielkiej pojemności tj. flat white, cappuccino przypominając w odbiorze trochę maślaną krówkę. Ziarenka polecamy do ekspresów automatycznych i kawiarek. Indie z Nikaraguą według nas stworzyły bardzo interesującą symbiozę, w której mamy pewne punkty wspólne a ziarna dobrze się wzajemnie uzupełniają. Polecamy wszystkim lubiącym karmelowo-orzechowe kawy z przyjemną kwasowością w espresso. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 39-42gczas: 27-30 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©