Pochodzenie ziaren: Indonezja
Region: Jawa ZachodniaProducent: Ontosoroh Wysokość upraw: 1400-1700 m n.p.m.Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catimor, S-288, S-795, Typica Obróbka: honeyZbiór: 2022/2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,5Stopień palenia: średniProfil smakowy: karmel - mandarynki - maliny - trawa cytrynowaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Bez ogródek powiemy, że Indonezja Sunda Tilu Honey to najlepsze espresso jakie piliśmy z tego kraju! Jeśli lubicie krągłe kawy z bogatą, słodką i owocową kwasowością to jest to pozycja obowiązkowa! Asep jest głową rodzinnego biznesu, którego marzeniem było wyniesienie produkcji kawy na wyższy poziom. Los jednak nie sprzyjał mu aż do czasu spotkania Adriego - założyciela Ontosoroh Coffee. Można byłoby powiedzieć, że od razu "kliknęło" między nimi - zaczęli współpracować i wymieniać pomysły co błyskawicznie przełożyło się na nową jakość. Jak dotąd udało im się zainwestować zarówno w magazyn do przechowywania ziaren, jak i stację suszenia. Farma, z której pochodzi kawa (tak jak i inne w regionie) boryka się z problemami bardzo niskich zbiorów spowodowanych zmianami klimatycznymi. Dodatkowym utrudnieniem jest spopularyzowania w regionie uprawa tabaki, która do wzrostu potrzebuje dużego nasłonecznienia i oprysków chemicznych, a więc nie może bezpośrednio sąsiadować z kawą.Indonezja Sunda Tilu Honey jest dla nas fantastyczną i nieoczywista perełką prosto z Azji! Czuć w niej niezwykle dużo pasji i jakości, smakuje jakby była z Ameryki Południowej. Espresso od samego początku uderza złożoną i bogata kwasowością. Na pierwszy plan wysuwają się nuty mandarynek i trawy cytrynowej, świetnie balansuje je karmelowo-bakaliowa słodycz. Wraz ze spadkiem temperatury możemy znaleźć jeszcze m.in. pomarańcze, maliny, wiśnie. Espresso pozostawia po sobie sporą dozę zdumienia, że tak może smakować kawa z Azji. Americano będzie słodkie i złożone o miodowo-owocowym charakterze. Indonezja Sunda Tilu Honey najsłabiej wypada z mlekiem, jest po prostu ok. Parzyliśmy ją również w ekspresie automatycznym i było bardzo smacznie, polecamy również z kawiarki. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 39-43gczas: 27-29 sekundMIELENIEW ekspresach kolbowych kawa wymaga dużo drobniejszego mielenia! Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©