Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

MJANMA MYIN KYA DOE

Pochodzenie ziaren: Mjanma

Stan: Shan
Wieś: Myin Kya Doe
Wysokość upraw: 1282 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiana: Red Catuai
Obróbka: sucha
Zbiór: 2023
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: mleczna czekolada - żurawina - borówki - nektarynki - bakalie
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Mjanma Myin Kya Doe to kawa tak złożona jak jej nazwa! Zdecydowanie jest to nasz ulubiony typ ziaren do espresso: słodki i bakaliowo-owocowy szocik. Mjanma bardzo nam smakuje i polecamy ją jako delikatną kawę z bardzo przyjemną kwasowością. Od wielu lat propozycje z tego mniej znanego kraju stoją jakościowo na bardzo wysokim poziomie!
Myin Kya Doe to nazwa wioski, w których w 450 małych przydomowych gospodarstwach uprawia się kawę. Wśród tak dużej liczby farmerów możemy znaleźć 10 przywódców odpowiedzialnych za zarządzanie obróbką i procesem produkcyjnym wewnątrz wioski. Okolica charakteryzuje się wysoką temperaturą i bardzo niską wilgotnością w sezonie zbiorów, co znacząco ułatwia proces suszenia i niejako determinuje region do skupienia się głównie na produkcji kawy obróbką suchą. Farmerzy z Myin Kya Doe należą do szerszej grupy Shwe Taung Thu, która zapewnia pomoc techniczną, kanały zbytu, finansowanie oraz edukuje członków grupy.
Mjanma Myin Kya Doe jest złożoną kawą słodko-owocową, którą moglibyśmy pić bez końca. Espresso jest delikatnie czekoladowe, kremowe i ma fajną kontrę słodkiej kwasowości nektarynek, borówek oraz żurawiny. Napar zmienia się wraz ze stygnięciem i można uchwycić swój ulubiony moment. Zaryzykowalibyśmy stwierdzenie, że kwasowość w tej kawie ma różne kolory przez co w kubku cały czas dzieje się coś przyjemnego. Americano będzie słodkie i złożone - sugerujemy zmniejszenie ilości dolewanej wody, żeby kawa nie straciła na intensywności. Cappuccino i flat white wychodziły smacznie. Polecamy z kawiarki, ekspresy automatyczne również radzą sobie z zaparzeniem Mjanmy. Gorąco polecamy - bardzo nietuzinkowe ziarna!
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 38-40g
czas: 27-29 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 179.00 zł
Kawa ziarnista 97.00 zł
Kawa ziarnista 52.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję