Pochodzenie ziaren: MjanmaStan: Shan
Wieś: Myin Kya Doe Wysokość upraw: 1282 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiana: Red Catuai Obróbka: suchaZbiór: 2023 Stopień palenia: średniProfil smakowy: mleczna czekolada - żurawina - borówki - nektarynki - bakalieData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Mjanma Myin Kya Doe to kawa tak złożona jak jej nazwa! Zdecydowanie jest to nasz ulubiony typ ziaren do espresso: słodki i bakaliowo-owocowy szocik. Mjanma bardzo nam smakuje i polecamy ją jako delikatną kawę z bardzo przyjemną kwasowością. Od wielu lat propozycje z tego mniej znanego kraju stoją jakościowo na bardzo wysokim poziomie! Myin Kya Doe to nazwa wioski, w których w 450 małych przydomowych gospodarstwach uprawia się kawę. Wśród tak dużej liczby farmerów możemy znaleźć 10 przywódców odpowiedzialnych za zarządzanie obróbką i procesem produkcyjnym wewnątrz wioski. Okolica charakteryzuje się wysoką temperaturą i bardzo niską wilgotnością w sezonie zbiorów, co znacząco ułatwia proces suszenia i niejako determinuje region do skupienia się głównie na produkcji kawy obróbką suchą. Farmerzy z Myin Kya Doe należą do szerszej grupy Shwe Taung Thu, która zapewnia pomoc techniczną, kanały zbytu, finansowanie oraz edukuje członków grupy.Mjanma Myin Kya Doe jest złożoną kawą słodko-owocową, którą moglibyśmy pić bez końca. Espresso jest delikatnie czekoladowe, kremowe i ma fajną kontrę słodkiej kwasowości nektarynek, borówek oraz żurawiny. Napar zmienia się wraz ze stygnięciem i można uchwycić swój ulubiony moment. Zaryzykowalibyśmy stwierdzenie, że kwasowość w tej kawie ma różne kolory przez co w kubku cały czas dzieje się coś przyjemnego. Americano będzie słodkie i złożone - sugerujemy zmniejszenie ilości dolewanej wody, żeby kawa nie straciła na intensywności. Cappuccino i flat white wychodziły smacznie. Polecamy z kawiarki, ekspresy automatyczne również radzą sobie z zaparzeniem Mjanmy. Gorąco polecamy - bardzo nietuzinkowe ziarna! Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 38-40gczas: 27-29 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©