Pochodzenie ziaren: BrazyliaStan: Minas Gerais
Farma: Fazenda Cerrado Grande Producent: Raquel Ribeiro Aguilar Wysokość upraw: 950-1150 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiana: Red Catuai Obróbka: aerobicZbiór: 2024/2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,5 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: praliny - ananas - borówki - wiśnieData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Raz do roku prezentujemy Wam przelewową Brazylię, która w jakiś magiczny sposób skradła nasze serca. Tym razem urzekła nas Brazylia Red Catuai z obróbki aerobic, która ma idealny balans i daje dużo radości. Raquel Ribeiro Aguilar wychowała się wśród drzew kawowych, co zaszczepiło w niej pasję do kawy. Po powrocie do rodzinnej miejscowości rozpoczęła pracę na farmie swojego ojca, który był dla niej wielką inspiracją. Gdy odziedziczyła Fazenda Cerrado Grande, początkowo czuła się niepewnie, ale dzięki wsparciu zespołu zyskała pewność siebie, wprowadziła własne metody zarządzania i skupiła się na produkcji kaw specialty. Dziś jej marzeniem jest, by miłość do kawy przeszła na jej dzieci i by mogła przekazać im rodzinne dziedzictwo. Brazylia Red Catuai Aerobic jest dosyć owocowa jak na swoje pochodzenie. Czuć, charakterystyczną dla originu, kremową orzechowość jednak warto dać jej chwilę po zaparzeniu, gdyż wtedy robi się bardzo przyjemnie. Słodycz nugatu balansuje wieloowocowa i soczysta kwasowość. Wyczuliśmy ananasa, borówki, wiśnie, mandarynki i jabłka. Przez napar mogą przebijać się delikatne nuty alkoholowe, ale są one na dalszym planie. Możecie spodziewać się finiszu idącego w stronę masła orzechowego. Najbardziej smakowała nam w cuppingu i Kalicie. Same ziarenka są niezwykle wdzięczne do eksperymentów i polecamy zabawę przepisem oraz metodami zaparzania. WSKAZÓWKAPolecamy nie przeciągać parzenia i dać naparowi chwilę na przestygnięcie.KAWA RÓWNIEŻ DOSTĘPNA W ZESTAWIE PORÓWNAWCZYM PRZELEW + ESPRESSO ---> BRAZYLIA RED CATUAI SET Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©