Region: Minas GeraisWysokość upraw: 1100 - 1200 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiana: Red CatuaiObróbka: tropical naturalZbiór: lipiec 2021Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84,50
Stopień palenia: omniroastProfil smakowy: mleczna czekolada - papaja - orzechyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaBrazylia Ecoagricola Red Catuai Tropical to kawa niezwykle lekka i przyjemna w espresso oraz bardzo słodka w przelewie. Omniroast łączy dwa światy - ekspresów ciśnieniowych oraz przelewowych.Ecoagricola jest to rodzinny projekt powołany do życia w 1970 r. Zajmuje ona duże tereny Serra do Cabral, które charakteryzuje świetny klimat, wilgotność oraz wyjątkowo dobre warunki do uprawy kawy typu specialty. Nazwa organizacji jest nieprzypadkowa - wywodzi się od słów ekologia i agrokultura - które są hasłami przewodnimi w prowadzonej przez nich produkcji. Pierwsze drzewka zasadzono w 2006 r, a pierwsze plony pojawiły się w 2009 i od razu zostały ocenione bardzo wysoko. Od tego czasu farma nieustannie rozwija się, a grupa Ecoagricola pracuje nad ulepszeniem procesu produkcji.Brazylia Tropical jest kawą poddaną suchej fermentacji - na farmie nazywanej tropikalną. Oznacza to, że ziarna przez jeden dzień umieszczone były w zbiornikach z minimalną ilością tlenu, następnie poddano je myciu i suszeniu. Dzięki temu procesowi uzyskujemy w naparze specyficzne nuty owocowe.Espresso jest z jednej strony kremowe i słodkie a z drugiej pełne owoców tropikalnych.Americano z ekspresu kolbowego przypomina gęsty i słodki przelew. Brazylia Ecoagricola Tropical będzie również bardzo dobra z kawiarki, niestety odradzamy picie jej z ekspresów automatycznych (nie dotyczy ekspresów Jura).Przypadnie do gustu wszystkim lubiącym w przelewie brazylijską klasykę,dominują wtedy nuty czekoladowo-orzechowe z bardzo delikatną kwasowością na finiszu.W metodach alternatywnych w testach najlepiej wypadła z Chemexa oraz Aeropressu. Bardzo dobrze spełni rolę kawy śniadaniowej.Przepis startowy na espresso:kawa: 16guzysk: 42-45gczas: 27-29 sekundWarunki przechowywaniaPrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©