Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

ETIOPIA HARU

Region: Yirgacheffe

Stacja obróbki: Harfusa Haru
Wysokość upraw: 1995-2020 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiany: Dega, Kudhume, Wolisho
Obróbka: mokra
Zbiór: 2021/2022
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 88
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: kiwi - maliny - białe winogrona - bergamotka
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Ostatnie Etiopie jakie mieliśmy były raczej słodkie, czas na mytą klasykę z regionu Yirgacheffe!
Hafursa Haru jest stacją obróbki zlokalizowaną w okolicy miasta Yirgacheffe. Okolica jest mało zurbanizowana. Populacja liczy 200000 ludności, z czego zaledwie 8% żyje w mieście. Stacja Haru ma aż 169 łóż afrykańskich do suszenia ziaren, co pomaga w wydajnej pracy oraz wydzielaniu konkretnych mikrolotów.W okolicy uprawiane są odmiany: Dega (typowa dla Yirgacheffe, małe ziarna), Kudhume, Wolisho.
Od 1970 r. w Etiopii przeważa obróbka mokra. By nieustannie pracować nad polepszeniem jakości pobiera się próbki wody, w tej okolicy jest bardziej zasadowa niż normalnie. Owoce suszy się do wilgotności 11,5 %. Ostatni etap obróbki następuje po przetransportowaniu do Addis Abeby, gdzie znajduje się suchy młyn.
Etiopia Haru to prawdziwy przemarsz nut owocowych przez nasze podniebienie! Na czele zdecydowanie kiwi - zielona kwasowość, delikatnie kwaskowata. Na dalszym planie mamy do czynienia z wieloowocowym tłem, wyróżniliśmy maliny i winogrona, ale niuansów jest zdecydowanie więcej! Jak w większości kaw z tego kraju - pojawiają się nuty kwiatowe, które będą nam towarzyszyć od samego zmielenia, aż po długi finisz. Etiopia Haru ma sporo soczystej kwasowości, nie jest kwaśna, ma zdecydowanie herbaciany vibe. Jak 99% ziaren z tego kraju sprawia problemy przy przelewaniu się, wymaga grubszego przemiału.
WSKAZÓWKI PRZY PARZENIU
Odradzamy ją w Aeropressie, najlepiej wychodzi z metod przelewowych. Konieczne trochę grubsze mielenie!
Etiopia Haru jest również dostępna jako zestaw dwóch Etiopii --> ETIOPIA SET .
Warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelniezamkniętym opakowaniu.

kawa owocowaKawa owocowa
Kawa ziarnista 155.00 zł
Kawa ziarnista 85.00 zł
Kawa ziarnista 48.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 533 881 208, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję