Region: Yirgacheffe Stacja obróbki: Harfusa Haru Wysokość upraw: 1995-2020 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiany: Dega, Kudhume, Wolisho Obróbka: mokra Zbiór: 2021/2022 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 88
Stopień palenia: jasny Profil smakowy: kiwi - maliny - białe winogrona - bergamotka Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Ostatnie Etiopie jakie mieliśmy były raczej słodkie, czas na mytą klasykę z regionu Yirgacheffe! Hafursa Haru jest stacją obróbki zlokalizowaną w okolicy miasta Yirgacheffe. Okolica jest mało zurbanizowana. Populacja liczy 200000 ludności, z czego zaledwie 8% żyje w mieście. Stacja Haru ma aż 169 łóż afrykańskich do suszenia ziaren, co pomaga w wydajnej pracy oraz wydzielaniu konkretnych mikrolotów.W okolicy uprawiane są odmiany: Dega (typowa dla Yirgacheffe, małe ziarna), Kudhume, Wolisho. Od 1970 r. w Etiopii przeważa obróbka mokra. By nieustannie pracować nad polepszeniem jakości pobiera się próbki wody, w tej okolicy jest bardziej zasadowa niż normalnie. Owoce suszy się do wilgotności 11,5 %. Ostatni etap obróbki następuje po przetransportowaniu do Addis Abeby, gdzie znajduje się suchy młyn. Etiopia Haru to prawdziwy przemarsz nut owocowych przez nasze podniebienie! Na czele zdecydowanie kiwi - zielona kwasowość, delikatnie kwaskowata. Na dalszym planie mamy do czynienia z wieloowocowym tłem, wyróżniliśmy maliny i winogrona, ale niuansów jest zdecydowanie więcej! Jak w większości kaw z tego kraju - pojawiają się nuty kwiatowe, które będą nam towarzyszyć od samego zmielenia, aż po długi finisz. Etiopia Haru ma sporo soczystej kwasowości, nie jest kwaśna, ma zdecydowanie herbaciany vibe. Jak 99% ziaren z tego kraju sprawia problemy przy przelewaniu się, wymaga grubszego przemiału. WSKAZÓWKI PRZY PARZENIU Odradzamy ją w Aeropressie, najlepiej wychodzi z metod przelewowych. Konieczne trochę grubsze mielenie!Etiopia Haru jest również dostępna jako zestaw dwóch Etiopii --> ETIOPIA SET . Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelniezamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©