Stan: Dhamar Farmer: Mohammed Ahmed Al-Fadhli Wysokość upraw: 2100 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Udaini Obróbka: sucha Zbiór: 2019/2020 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85 Stopień palenia: jasny Profil smakowy: truskawki - cynamon - cytrusy - delikatne nuty drzewne Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Kawy z Jemenu są niezwykle rzadkie i bardzo drogie. Oprócz wymagających warunków upraw mamy do czynienia z regularną wojną na terytorium tego kraju. Tym bardziej cieszymy się, że udało nam się dostać ziarna z tego kraju. Będziemy je oferować degustacyjnie po 150g lub 500g. Będziemy z Wami zupełnie szczerzy - napar może mieć wyczuwalne delikatne nuty drzewne. Sprawa jest dla nas co najmniej dyskusyjna i długo myśleliśmy co z tym zrobić. Nie mamy żadnych wątpliwości co do przechowywania kawy oraz jego źródła - pakowanie próżniowe i surowiec od SHEBA COFFEE (importer specjalizujący się w kawach z Jemenu).
Postanowiliśmy dać Wam możliwość spróbowania tego egzotycznego kierunku w niewielkich ilościach degustacyjnych - po 150g, zupełnie po kosztach produkcji. Napar z Jemenu Al-Fadhli jest przyjemnie owocowy, kawa ma fajną kwasowość gdy trochę ostygnie. Z drugiej zaś czujemy w niej nuty przypraw, cynamonu i gdzieś przewijają nam się w tle nuty drzewne (szczególnie zapach po zmieleniu). Warto wypić ją po przestygnięciu, ale nie zupełnie na zimno.
Może tak się zdarzyć, że część z Was w ogóle nie wyczuje tego o czym piszemy. Być może część z Was będzie w stanie dzięki temu rozwinąć swoją sensorykę. Sam napar jest smaczny, a kierunek jest na tyle unikatowy, że zdecydowanie warto go pokazać. Uprzedzamy o co chodzi, kawę sprzedajemy po kosztach i w małej ilości - najlepiej samemu wyrobić sobie zdanie na ten temat.
WSKAZÓWKA - MIELENIE Przy metodach przelewowych polecamy dla danego zaparzacza trochę grubszy przemiał, niż zwykle. Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.