Pochodzenie ziaren: KolumbiaDepartament: Narino
Farma: Finca San Antonio Wysokość upraw: 2060 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Caturra, Colombia, Castillo Obróbka: anaerobic washedZbiór: grudzień 2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,5Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: białe winogrona - brązowy cukier - pomelo - kandyzowane cytrusyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaKolumbia Pop Sky to kawa z obróbki anaerobic washed. Daje ona więcej nut owocowych bez fermentacyjnej goryczki czekoladowo-alkoholowej. Jeśli lubicie ziarenka dające czysty, cytrusowo-karmelowy napar - zdecydowanie polecamy! Finca San Antonio powstała w 2003 roku. Lida wraz z mężem rozpoczęli uprawę odmian Caturra i Colombia, później dodali Castillo. Stopniowo ulepszali infrastrukturę budując młyny mokre, systemy oczyszczania wody oraz suszarnie paraboliczne. Zależy im na staranności i zorientowaniu na jakość: selektywne zbiory, flotacja, fermentacja oraz suszenie niezależne od warunków pogodowych. Lida jest mocno zaangażowana we współpracę społeczną, wsparcie okolicznych producentów i podniesienie jakości kawy w całym regionie. Na farmie Finca San Antonio proces anaerobic washed rozpoczyna się od zbioru dojrzałych owoców kawowca. Po zebraniu wisienki poddawane są separacji wodnej. Następnie przeprowadzana jest druga selekcja ręczna, w trakcie której odrzuca się wszelkie zielone lub półdojrzałe owoce. Następnie owoce są pozbawiane skórki i miąższu. Ziarna trafiają do szczelnie zamkniętych zbiorników wypełnionych czystą wodą - bez żadnych dodatków - gdzie zachodzi fermentacja beztlenowa, trwająca około 72 godzin. W tym czasie monitorowane są kluczowe parametry, takie jak poziom Brix, pH oraz temperatura, by odpowiednio kontrolować proces do całkowitego rozkładu organicznego śluzu pozostałego po wisienkach. Po zakończeniu fermentacji ziarna są delikatnie płukane i odsączane, a następnie przenoszone do suszarek parabolicznych, gdzie powoli się suszą, aż osiągną stabilną wilgotność na poziomie 10-11%. Kolumbia Pop Sky to kawa, w której obróbka podbija charakterystykę originu. Kolumbie z obróbki mokrej mają w sobie sporo cytrusowej kwasowości i nie inaczej jest tutaj. Po chwilowym przestygnięciu można wyczuć białe winogrona, grejpfruta, pomelo. Kwasowość nie jest stricte kwaśna a raczej landrynkowa. W naparze można znaleźć równie nuty cukrowo-karmelowe balansujące napar. Najbardziej smakował nam z Hario oraz Aeropressu. Ziarenka nie powinny sprawiać żadnych problemów przy zaparzaniu. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.
Kawa owocowaPalarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©
