Region: Valle de Cauca Producent: Café Granja La Esperanza Farma: Potosi Wysokość: 1400-2000 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Colombia Obróbka: sucha Zbiór: listopad-grudzień 2021 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,5 stopień palenia: jasny profil smakowy: białe wino - jagody - truskawki - pomarańcze - skórki cytrusów Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Zgodnie z obietnicą Kolumbia Tres Dragones powraca! Z obecnych ziaren udało nam się wydobyć również delikatne nuty truskawek i w związku z nadchodzącym okresem letnim palimy ją trochę lżej! Café Granja La Esperanza to grupa kilku farm skupiająca się głównie na ziarnach najwyższej jakości, specjalizująca się z kawach konkursowych. Historia owej jakości zaczęła się dawno - w 1930 roku, kiedy Israel Correa i Carmen Rosa - wraz z czternaściorgiem dzieci - kupili ziemię pod farmę Potosi za… 4000 pesos (wartość 1,15 dolara). Ważną data jest rok 1945, gdyż wtedy notuje się oficjalne powstanie Café Granja La Esperanza. Obecnie na całą grupę składają farmy o nazwach: Potosi, Cerro Azul, Hawaii, La Esperanza i Las Margaritas. Producent podaje minimalną i maksymalną temperaturę dla farmy La Esperanza jako 17-22 stopnie, wilgotność 73% a także roczne średnie opady w wysokości 1340 mm. Kolumbia Tres Dragones to kawa z obróbki suchej. Fermentacja całych wisienek kawowca trwa 36 godzin. Pierwsza faza suszenia następuje w silosie o temperaturze 35 stopni i trwa 48 godzin, by następnie proces został dokończony na słońcu i trwał jeszcze 15 dni. Nazwa Tres Dragones, czyli Trzy Smoki, pochodzi od trzech pieców wspomagających proces suszenia na farmie Potosi. Odmiana Colombia, powstała ze skrzyżowania Hybrid-de-Timor i Caturry. Ziarna oczarowały nas swoją złożoną kwasowością. Napar fantastycznie ewoluuje w trakcie picia oraz zmienia się przez pierwsze kilka/kilkanaście dni od daty palenia - ciężko go jednoznacznie opisać. Z pewnością jest przyjemnie goryczkowy, pełny, ze stosunkowo wysoką kwasowością, czuć nuty fermentacyjno-alkoholowe oraz owocowość cytrusów, truskawek, jagód i wielu innych owoców. Każdy z dostępnych zaparzaczy pokazywał Kolumbię Tres Dragones z innej strony, najbardziej zbalansowana wychodziła w Chemexie, ale chyba najbardziej smakowała nam z duetu Hario/Kalita. Smak bardzo mocno ewoluuje wraz ze spadkiem temperatury. Nie polecamy tych ziaren początkującym kawoszom! Nie będzie to dobra kawa w biegu, warto się nad nią chwilę zatrzymać i wybrać swoją ulubioną temperaturę do picia. Im niższa temperatura naparu - tym wyższa kwasowość (nie wszystkim może przypaść do gustu). UWAGA! Ziarna do metod przelewowych trzeba mielić zdecydowanie drobniej. Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©