Pochodzenie ziaren: KostarykaProwincja: San Jose
Producent: rodzina Urena Farma: Beneficio La ChumecaMikroplantacja: La Fila Wysokość upraw: 1700-1800 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiana: Red CatuaiObróbka: sucha Zbiór: grudzień 2024 - luty 2025 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: maliny - wiśnie - czarne porzeczki - słodkie jabłkaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Mówimy to z całą odpowiedzialnością - Kostaryka La Fila Red Catuai smakuje jak kompot. W naparze znajdziecie baaaaaaaaaaaaaaaardzo dużo słodkich owoców. Pyszna kawa, zdecydowanie polecamy! Beneficio La Chumeca to rodzinna firma założona w 2014 roku. Pan Urena należy do czwartego pokolenia producentów i pracuje ze swoimi dwoma synami. W sezonie zbiorów zatrudnienie zwiększa się do około 30 sezonowych zbieraczy, którzy regularnie do nich wracają.Produkcja opiera się wyłącznie na kawach z obróbki suchej przy zastosowaniu różnych stylów fermentacji. Wisienki suszą się na słońcu, na podniesionych łożach. Na farmie nie używają dodatków ani żadnych infuzji — zamiast tego skupiają się na zrozumieniu dynamiki między temperaturą, czasem, pH, poziomem Brix i tlenem. Korzystając z beczek ze stali nierdzewnej i kolorowych worków, bazując na własnej ocenie sensorycznej. Eksperymenty fermentacyjne rozpoczęły się w 2016 roku i łączą obserwacje własne producentów z badaniami prowadzonymi przez Uniwersytet Rolniczy Kostaryki, aby lepiej zrozumieć procesy i sposoby ich kontroli. Obecny projekt ma na celu zbadanie różnic wynikających z koloru owocu kawowca. Capulinero i 777 to autorskie metody obejmujące połączenie fermentacji tlenowej i beztlenowej. Beneficio La Chumeca obejmuje cztery farmy: Chumeca (1,5 ha), Fila (1,5 ha), La Montañita (1,5 ha) oraz Trinidad (6 ha). Większość z nich jest podzielona na mniejsze działki. Tylko najbardziej doświadczeni zbieracze są dopuszczani do pracy na tych farmach, aby mogli rozróżniać poszczególne odmiany kawowców. Farmy były stopniowo nabywane przez kolejne pokolenia, a właściciele nie planują znacznej ekspansji. Ich celem jest dostarczanie kawy najwyższej jakości przy zachowaniu poziomu produkcji i cen umożliwiających utrzymanie zdrowej równowagi między pracą a życiem prywatnym. La Chumeca koncentruje się na rolnictwie regeneratywnym. Regularnie przeprowadzane są analizy gleby na każdej z farm, aby precyzyjnie określić jej potrzeby i dostarczać tylko niezbędne składniki odżywcze, zamiast stosować ogólne nawożenie. Drzewa owocowe sadzone są w celu zapewnienia cienia, dostarczania materii organicznej lub jako "ofiary" dla szkodników. Kostaryka La Fila Red Catuai skradła nasze serca. W kubku znajdziecie bardzo dużo nut owocowych w kolorze czerwonym i fioletowym. Wystarczy dać kawie chwilkę przestygnąć, by ta zaczęła powoli odkrywać maliny, wiśnie, jabłka, porzeczki, śliwki, winogrona i wiele innych. Prawdziwy kompot, w którym nie wyczuwamy przesadnie dużo karmelowej słodyczy ani też nut alkoholowych. Przy tak złożonym profilu warto próbować różnych zaparzaczy, gdyż w tym wypadku każda z metod odkryje inny detal, którego jeszcze nie znamy. Gorąco polecamy! MIELENIEW metodach przelewowych zalecamy drobniejsze mielenie (o 2 kliki). Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.
Kawa owocowa
Kawa słodkaPalarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©
