Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

KOSTARYKA MICRODOTA HONEY (ESP)

Producent: Coope Dota

Wysokość upraw: 1500-1800 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Catuai, Caturra
Obróbka: honey
Zbiór: listopad 2024 - luty 2025
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84,25
Stopień palenia: średni
Profil smakowy:
karmel - mirabelki - jabłka - aronia - wiśnie - wanilia
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Kostaryka Microdota Honey to przyjemna, słodka kawa z owocowym finiszem. Zauważyliśmy wyjątkowo dużą różnicę smaku pomiędzy ekspresem automatycznym a kolbowym - przed zakupem warto w związku z tym zerknąć na opis smaku.
Coope Dota to kawa pochodząca wyłącznie od kobiet z Santa María de Dota. Spółdzielnia ma nieco mniej niż 300 członkiń, które w 2023 roku połączyły siły by stworzyć własną kawę.
Tylko owoce o konkretnym poziomie cukrów są dostarczane do stacji odbiorczej.
Kawa odpoczywa przez 24 godziny przed usunięciem miąższu za pomocą depulpera.
Ziarna są następnie rozkładane na specjalnym betonowym patio do suszenia na słońcu i grabione 7-8 razy dziennie.
Kostaryka Microdota Honey w ekspresie automatycznym gubi sporo złożonej kwasowości. Dla jednych będzie to zaleta a dla innych wada :) Espresso wychodzi przede wszystkim słodkie i karmelowe, kwasowość jest dosyć łagodna i idzie w stronę żółtych owoców. Americano wychodzi słodkie i delikatne a kawa dobrze nada się do kaw mlecznych o mniejszej pojemności tj. flat white i cappuccino.
Droższe ekspresy kolbowe z dedykowanym młynkiem będą w stanie pokazać dużo więcej głębi smaku. Kwasowość jest tutaj złożona i odczuwalna trochę przed karmelową słodyczą. W espresso znajdziecie przede wszystkim kwaskowate, żółte owoce (mirabelki, antonówki, pigwę) i grejpfrutowy finisz. Po americano możecie się spodziewać fajnej złożoności. Kawy mleczne wypadają niezwykle ciekawie, gdyż mimo przeważającej karmelowości czuć również lekką i przyjemną owocowość.
Przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g (standardowa doza)
uzysk: 38-43g
czas: 26-29 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

Kawa ziarnista 179,00 zł
Kawa ziarnista 97,00 zł
Kawa ziarnista 54,00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Zamówienia będą realizowane od 12 listopada
Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję