Producent: Coope Dota
Wysokość upraw: 1500-1800 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catuai, Caturra Obróbka: honeyZbiór: listopad 2024 - luty 2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84,25 Stopień palenia: średniProfil smakowy: karmel - mirabelki - jabłka - aronia - wiśnie - waniliaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Kostaryka Microdota Honey to przyjemna, słodka kawa z owocowym finiszem. Zauważyliśmy wyjątkowo dużą różnicę smaku pomiędzy ekspresem automatycznym a kolbowym - przed zakupem warto w związku z tym zerknąć na opis smaku. Coope Dota to kawa pochodząca wyłącznie od kobiet z Santa María de Dota. Spółdzielnia ma nieco mniej niż 300 członkiń, które w 2023 roku połączyły siły by stworzyć własną kawę. Tylko owoce o konkretnym poziomie cukrów są dostarczane do stacji odbiorczej. Kawa odpoczywa przez 24 godziny przed usunięciem miąższu za pomocą depulpera. Ziarna są następnie rozkładane na specjalnym betonowym patio do suszenia na słońcu i grabione 7-8 razy dziennie. Kostaryka Microdota Honey w ekspresie automatycznym gubi sporo złożonej kwasowości. Dla jednych będzie to zaleta a dla innych wada :) Espresso wychodzi przede wszystkim słodkie i karmelowe, kwasowość jest dosyć łagodna i idzie w stronę żółtych owoców. Americano wychodzi słodkie i delikatne a kawa dobrze nada się do kaw mlecznych o mniejszej pojemności tj. flat white i cappuccino. Droższe ekspresy kolbowe z dedykowanym młynkiem będą w stanie pokazać dużo więcej głębi smaku. Kwasowość jest tutaj złożona i odczuwalna trochę przed karmelową słodyczą. W espresso znajdziecie przede wszystkim kwaskowate, żółte owoce (mirabelki, antonówki, pigwę) i grejpfrutowy finisz. Po americano możecie się spodziewać fajnej złożoności. Kawy mleczne wypadają niezwykle ciekawie, gdyż mimo przeważającej karmelowości czuć również lekką i przyjemną owocowość. Przepis startowy na espresso:kawa: 16-18g (standardowa doza)uzysk: 38-43gczas: 26-29 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©
