Pochodzenie ziaren: KostarykaProwincja: San Jose
Producent: Coope Dota Wysokość upraw: 1500-1800 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catuai, Caturra Obróbka: honeyZbiór: listopad 2024 - luty 2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84,25 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: nugat - pigwa - żółte śliwki - wiśnie - grejpfrutData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Kostaryka Microdota Honey to przyjemna, słodka kawa z owocowym finiszem. Jeśli lubicie zbalansowane kawy, które dobrze się pije na co dzień - gorący polecamy! Coope Dota to kawa pochodząca wyłącznie od kobiet z Santa María de Dota. Spółdzielnia ma nieco mniej niż 300 członkiń, które w 2023 roku połączyły siły. Tylko owoce o konkretnym poziomie cukrów są dostarczane do stacji odbiorczej. Kawa odpoczywa przez 24 godziny przed usunięciem miąższu za pomocą depulpera. Ziarna są następnie rozkładane na specjalnym betonowym patio, suszone na słońcu i grabione 7-8 razy dziennie. Kostaryka Microdota Honey to kawa, na którą warto poczekać kilka minut po zaparzeniu. Z początku jest słodka i kremowo-orzechowa jednak później napar otwiera się w stronę dużej ilości żółtych owoców i cytrusów. Kwasowość jest dosyć rześka i nadaje kawie dobrego balansu. Ziarenka są na tyle uniwersalne, że dobrze smakują w każdej wybranej metodzie. Nie powinny Wam sprawiać również problemów przy zaparzaniu. Kostaryka Microdota Honey to zdecydowanie dobry wybór na okres jesień-zima! Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.
Kawa słodkaPalarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©
