Region: Matagalpa Farmerzy: Don Roger&Isabel Producent: Gold Mountain Coffee Growers Wysokość upraw: 1330 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiany: Caturra, Bourbon, Pache, Javanica Obróbka: honey Zbiór: 2021
Stopień palenia: jasny Profil smakowy: kandyzowana pomarańcza - brzoskwinie - wiśnie - miód Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Mamy pełną świadomość, że kawa w tej cenie powinna smakować wyjątkowo. Ilość nutek obrazuje złożoną owocowość, sam napar jest przy tym niezwykle soczysty i słodki. Jest to nasza ostatnia kawa z dostawy direct trade od Gold Mountain Coffee Growers, najlepsze zostawiliśmy na koniec... Nikaragua Las Mercedes jest mikrolotem pochodzącym z farmy zarządzanej przez parę Isabel i Rogera. Kształcił się on w kierunku rolniczym i interesuje się wszelkimi nowinkami technicznymi związanymi z uprawą kawy. Ich farma jest wyposażona w specjalny system perforowanych rur PVC biegnących pod ziemią, pod gajem drzewnym. Woda zużyta po obróbce mytej jest filtrowana w ziemi i ponownie nadaje się do spożycia - zamiast zanieczyszczać lokalne rzeki. Farma Las Mercedes zaopatruje w wodę lokalne społeczności. Isabel i Roger stosują również specjalne techniki przycinania drzewek kawowca. Nikaragua Las Mercedes Honey jest kawą o bardzo soczystej i złożonej owocowości, której obróbka honey zdecydowanie nadaje słodki charakter. Napar jest słodko-owocowy z delikatną goryczką, idealny na nadchodzący sezon wiosna-lato. Możecie znaleźć w nim dużą ilość kandyzowanych pomarańczy, brzoskwiń, mango, jabłek, na drugim planie mogą przebijać się również wiśnie. Jako, że mamy do czynienia z obróbką honey - całość ma słodki charakter i jest to zdecydowanie najbardziej owocowa kawa z Nikaragui jaką mieliśmy okazję próbować. Jest bardzo uniwersalna - dobrze sprawdza się w każdym zaparzaczu. MIELENIE - WSKAZÓWKA Mimo tego, że w metodach przelewowych kawa zaparza się zdecydowanie szybciej - polecamy zostawić dedykowany przemiał i szybszy czas ekstrakcji. Pozwala to na zbalansowanie delikatnej goryczki i podbicie soczystej kwasowości. Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©