Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

TORBY I CERAMIKA

ZESTAW ŚWIĄTECZNY

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

RWANDA ABAKUNDAKAWA RUSHASHI (ESP)

Region: Gakenke

Kooperatywa: Abakundakawa
Producent: MISOZI
Obróbka: mokra
Wysokość: 1700-2000 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiana: SL34, Jackson, Mbirizi, Pop 3303/21
Zbiór: 2020/2021
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,5
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: czarna herbata - brzoskwinia - cytrusy
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Chcemy naszym wypałem dać szansę spróbowania kawy z Afryki szerszej grupie odbiorców. Tym razem postanowiliśmy zmniejszyć charakterystyczną kwasowość i postawić na wyrazistą słodycz. Mamy nadzieję, że kawa przypadnie Państwu do gustu!
Kooperatywa Abakundakawa to prawdziwy pionier zmian oraz dobrych praktyk. Dzieje się tu bardzo wiele, by nieustannie podwyższać standardy. Obróbka mokra odbywa się przy potrójnej fermentacji co pozwala zaoszczędzić wodę, owoce kawowca po obróbce są przetwarzane i ponownie wykorzystywane przy uprawach, w szeregach kooperatywy działają dwie kobiece organizacje dbające o prawa członkiń. Bardzo wiele z nich jest zatrudnionych na wszystkich szczeblach produkcyjnych (740 z 1960 osób). Sama kawa regularnie ląduje w czołówce konkursu Rwanda Cup of Excellence, raz zajmując nawet trzecie miejsce! Niesamowity jest również wzrost członków kooperatywy - w 2004 została założona wraz ze 180-cioma, obecnie ich liczba sięga prawie 2000!
Obróbka jest charakterystyczna dla Rwandy, ale z nietypową trzykrotną fermentacją! Najpierw po zebraniu i pozbawieniu owoca w depulperze ziarna fermentują na sucho przez 12 godzin, by następnie powtórzyć ten proces na mokro w cyklu 2x 18 godzin. Ziarna myje się z wykorzystaniem wody z górskiego potoku i suszy w cieniu, później w słońcu a następnie na podwyższonych łożach. Tak jak zostało to przedstawione we wstępie - celowo obniżyliśmy kwasowość w tej kawie, by postawić mocny akcent na słodycz. Chcieliśmy podejść do kawy z Afryki - dla odmiany - trochę inaczej, by była bardziej przystępna dla osób lubiących klasyczne kawy. Kwasowość nadal jest obecna, ale została schowana za solidną porcją słodyczy i delikatną goryczką kakao/przeparzonej czarnej herbaty. Ziarna nadają się zarówno do ekspresów automatycznych, ciśnieniowych, jak również kawiarki.
Warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.

kawa klasycznaKawa klasyczna
kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 103.50 zł
Kawa ziarnista 56.00 zł
Kawa ziarnista 32.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 533 881 208, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję