Pochodzenie ziaren: RwandaDystrykt: Nyamasheke
Stacja obróbki: Kilimbi Wysokość upraw: 1600-1650 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiana: Red Bourbon Obróbka: mokra Zbiór: 2024Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: czerwone porzeczki - czarna herbata - pomelo - cukier trzcinowyData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaLato to idealna pora na kubek herbacianej Rwandy! Kubek Kilimbi charakteryzuje się sporą ilością cytrusów i dużą dozą przyjemności. Kilimbi (czyt. "Czih-limbi") to jedna z dwóch pierwszych stacji obróbki w Rwandzie, którym organizacja rolnicza NAEB przyznała zgodę na produkcję kaw w obróbce honey oraz natural. Dzięki swojemu położeniu Kilimbi doskonale nadaje się do produkcji kaw o wyjątkowej jakości. Stacja powstała w 2016 roku i była pierwszym obiektem należącym do Muraho Trading Company. Kilimbi jest dostępne jedynie łodzią - rolnicy przewożą zbiory przez jezioro Kivu, by dostarczyć je do stacji. Roczna produkcja tej stacji to około 33 300 kg zielonej kawy. Wszystkie owoce są ręcznie selekcjonowane przed pierwszym etapem obróbki. Następnie wiśnie trafiają do zbiorników gdzie oddziela się niedojrzałe owoce, po czym następuje pozbycie się miąższu przy pomocy depulpera. Fermentacja odbywa się w betonowych zbiornikach i trwa średnio 12 godzin. Na końcu ma miejsce płukanie i kawa trafia do strefy wstępnego suszenia, gdzie ponownie jest ręcznie sortowana pod kątem uszkodzeń i wad.Proces suszenia trwa około 30 dni i towarzyszy mu regularne przewracanie w ciągu dnia. Rwanda Kilimbi Washed to klasyczny dla tego kraju kubek kawy, z dominującymi nutami herbaciano-cytrusowymi. Zapach po zmieleniu jest również charakterystyczny dla Rwandy, nie przekłada się on jednak na nieprzyjemny posmak w naparze. Kawa po przestygnięciu ma sporo nut owocowych: grejpfrut, porzeczki, pomelo, białe winogrona. Kwasowość jest balansowana nutami czarnej herbaty i cukru trzcinowego. Napar ma przyjemny balans, szybko znika i w każdym zaparzaczu smakuje trochę inaczej. Jeśli mielibyśmy wskazać ulubioną wersję, to Aeropress lub Kalita. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©