Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

RWANDA KILIMBI WASHED

Pochodzenie ziaren: Rwanda

Dystrykt: Nyamasheke
Stacja obróbki: Kilimbi
Wysokość upraw: 1600-1650 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiana: Red Bourbon
Obróbka: mokra
Zbiór: 2024
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy:
czerwone porzeczki - czarna herbata - pomelo - cukier trzcinowy
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Lato to idealna pora na kubek herbacianej Rwandy! Kubek Kilimbi charakteryzuje się sporą ilością cytrusów i dużą dozą przyjemności.
Kilimbi (czyt. "Czih-limbi") to jedna z dwóch pierwszych stacji obróbki w Rwandzie, którym organizacja rolnicza NAEB przyznała zgodę na produkcję kaw w obróbce honey oraz natural. Dzięki swojemu położeniu Kilimbi doskonale nadaje się do produkcji kaw o wyjątkowej jakości. Stacja powstała w 2016 roku i była pierwszym obiektem należącym do Muraho Trading Company. Kilimbi jest dostępne jedynie łodzią - rolnicy przewożą zbiory przez jezioro Kivu, by dostarczyć je do stacji. Roczna produkcja tej stacji to około 33 300 kg zielonej kawy.
Wszystkie owoce są ręcznie selekcjonowane przed pierwszym etapem obróbki. Następnie wiśnie trafiają do zbiorników gdzie oddziela się niedojrzałe owoce, po czym następuje pozbycie się miąższu przy pomocy depulpera. Fermentacja odbywa się w betonowych zbiornikach i trwa średnio 12 godzin. Na końcu ma miejsce płukanie i kawa trafia do strefy wstępnego suszenia, gdzie ponownie jest ręcznie sortowana pod kątem uszkodzeń i wad.
Proces suszenia trwa około 30 dni i towarzyszy mu regularne przewracanie w ciągu dnia.
Rwanda Kilimbi Washed to klasyczny dla tego kraju kubek kawy, z dominującymi nutami herbaciano-cytrusowymi. Zapach po zmieleniu jest również charakterystyczny dla Rwandy, nie przekłada się on jednak na nieprzyjemny posmak w naparze. Kawa po przestygnięciu ma sporo nut owocowych: grejpfrut, porzeczki, pomelo, białe winogrona. Kwasowość jest balansowana nutami czarnej herbaty i cukru trzcinowego. Napar ma przyjemny balans, szybko znika i w każdym zaparzaczu smakuje trochę inaczej. Jeśli mielibyśmy wskazać ulubioną wersję, to Aeropress lub Kalita.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
Kawa ziarnista 179,00 zł
Kawa ziarnista 97,00 zł
Kawa ziarnista 54,00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję