Po raz pierwszy w historii naszej palarni… kawa z beczki - czyli BECZKAWKA!
Jest to dobrze niektórym znany "barrel aged" w naszym autorskim wydaniu. Potrafi nadać kawie zupełnie nowego wymiaru. Ziarna przed wypaleniem wrzucamy do beczki po alkoholu, gdzie pochłaniają (przez określony czas) pozostałe aromaty. Używa się do tego zarówno beczek po winie, jak i również po whisky, brandy, czy nawet tanków po piwie. Nasz barrel aged powstał przy współpracy z Winnicą Silesian, która udostępniła nam beczkę po swoim rewelacyjnym czerwonym winie i razem stworzyliśmy coś niezwykłego. Beczkawka to projekt, do którego przygotowywaliśmy się właściwie od listopada 2023 i cały ten czas spędziliśmy na owocnym zgłębianiu tematu. Mamy dla Was tę (nie)winną kawę w dwóch wersjach - mieszanka do espresso i kawa jednorodna do metod przelewowych. Ilość jest mocno ograniczona, gdyż beczka ma swoje możliwości - radzimy nie zwlekać z zakupem! Najprawdopodobniej wrócimy z projektem najwcześniej pod koniec tego roku. Pochodzenie ziaren: Nikaragua, BrazyliaSkładniki: 50% Nikaragua Matagalpa Community, 25% Nikaragua Las Segovias, 25% Brazylia MaranhaoGatunek: 100% ArabikaZbiór: 2022/2023 Stopień palenia: średniProfil smakowy: ciemna czekolada - słodkie jabłka - rodzynki w rumieData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Ziarna, które znalazły się w beczce są bardzo jakościowe i pochodzą z Nikaragui - prosto od Gold Mountain Coffee Growers! Uzupełniają je: inna Nikaragua oraz Brazylia. Nie zawierają alkoholu, gdyż ten wyparowuje w trakcie palenia a pozostaje jedynie sam smak i zapach. Założeniem naszej mieszanki Beczkawka był właściwy balans. Kawy barrel aged bywają ciężkawe w odbiorze, więc zdecydowaliśmy się wymieszać ją w 50-ciu procentach z innymi ziarnami. Espresso jest słodkie, ma przyjemną kwasowość i alkoholowy finisz. Powiedzielibyśmy, że może przypominać czekoladki z alkoholowym nadzieniem! Americano będzie w smaku czekoladowe, z wytrawnym finiszem i niską kwasowością. Mieszanka jest bardzo uniwersalna - dobrze smakuje zarówno z kawiarki jak również z ekspresu automatycznego. Świetnie wypada w kawach mlecznych - gorąco polecamy spróbować! Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©