Po raz pierwszy w historii naszej palarni… kawa z beczki - czyli BECZKAWKA!
Jest to dobrze niektórym znany "barrel aged" w naszym autorskim wydaniu. Potrafi nadać kawie zupełnie nowego wymiaru. Ziarna przed wypaleniem wrzucamy do beczki po alkoholu, gdzie pochłaniają (przez określony czas) pozostałe aromaty. Używa się do tego zarówno beczek po winie, jak i również po whisky, brandy, czy nawet tanków po piwie. Nasz barrel aged powstał przy współpracy z Winnicą Silesian, która udostępniła nam beczkę po swoim rewelacyjnym czerwonym winie i razem stworzyliśmy coś niezwykłego. Beczkawka to projekt, do którego przygotowywaliśmy się właściwie od listopada 2023 i cały ten czas spędziliśmy na owocnym zgłębianiu tematu. Mamy dla Was tę (nie)winną kawę w dwóch wersjach - mieszanka do espresso i kawa jednorodna do metod przelewowych. Ilość jest mocno ograniczona, gdyż beczka ma swoje możliwości - radzimy nie zwlekać z zakupem! Najprawdopodobniej wrócimy z projektem najwcześniej pod koniec tego roku. Pochodzenie ziaren: NikaraguaDepartament: Matagalpa Producent: Gold Mountain Coffee Growers Wysokość upraw: 1200-1350 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: Caturra, Catuai, Bourbon Obróbka: mokra + barrel agedZbiór: 2022/2023 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: czekolada - wanilia - słodkie jabłka - suszone morele - rodzynki w rumieData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Założeniem naszej Beczkawki był właściwy balans smaku. Kawy barrel aged bywają dla nas zbyt ciężkie w odbiorze. Wybraliśmy do tego celu jakościową Nikaraguę (ściągniętą w ramach direct trade) prosto od Gold Mountain Coffee Growers! Po naparze możecie się spodziewać dużej ilości słodyczy w postaci nut czekolady, orzechów i wanilii. W kawie nie dominuje smak alkoholu a jest on raczej odczuwalny na wytrawnym finiszu. Wraz ze spadkiem temperatury pojawia się delikatna kwasowość jabłek oraz suszonych moreli. Każda z metod parzenia pokazuje kawę od innej strony i ciężko nam jednoznacznie powiedzieć kiedy jest najlepsza. Nie sprawia również problemów przy zaparzaniu. Gorąco polecamy spróbować, gdyż wrócimy do Beczkawki najwcześniej pod koniec tego roku! Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©