Pochodzenie ziaren: BrazyliaProducent: Capricornio Coffees
Farma: Fazenda California Wysokość upraw: 750 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Yellow Catuai, Mundo Novo, Obatã Obróbka: double fermentationZbiór: 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86,75 Stopień palenia: średniProfil smakowy: czekolada - karmel - płatki migdałów - czerwone winogronaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaBrazylia California Double Fermentation to kawa, którą pierwotnie kupiliśmy do metod przelewowych. Jako że zawsze dążymy do najlepszego wykorzystania potencjału ziarna i czujemy zdecydowanie lepsze rezultaty w ekspresach ciśnieniowych. Jeśli szukacie trochę bardziej złożonej kawy o niższej kwasowości - zdecydowanie polecamy! Fazenda California jest małą farmą należącą do rodziny Saldanha. Dzięki żyznym wulkanicznym glebom, regularnym deszczom oraz umiarkowanie stałej temperaturze w ciągu roku, uprawa kawy jest nieco łatwiejsza. Bez konieczności wstrzymywania jej na okres zimowy.Dr Paulo Cesar Saldanha Rodrigues nabył farmę w 2004 r. Był on wizjonerem, który wierzył, że zawsze można zrobić coś lepiej. Zapoczątkował cały cykl nowych upraw. Niestety przez tragiczny wypadek samolotowy nie było mu dane dokończyć swego dzieła. Farmą zaopiekowali się Luiz i Flavia, który ukończyli rolnictwo na jednej z najlepszych uczelni w Brazylii. Farma przeszła dzięki nim przemianę, zainwestowano w nową infrastrukturę - kładąc nacisk na wysoką jakość produktu i dbałość o środowisko naturalne. Luiz i Flavia mają nadzieję, że uda im się przekazać pasję i miłość do kawy swoim córkom, które wychowują się w tym miejscu. Podwójna fermentacja to obróbka, w której po ręcznych zbiorach wisienki pozostawia się w zbiorniku z zimną wodą na 24h, później następuje pozbycie się owoców i fermentacja przez kolejne 24h już bez wody. Po tym procesie ma miejsce mycie ziaren i odwirowanie w specjalnej maszynie. Ziarna są suszone mechanicznie, zgodnie z powtarzalnym wzorem: 12h suszenia i 12h odpoczynku aż do osiągnięcia wilgotności 16%. Następnie przenosi się je do zamkniętych silosów gdzie odpoczywają 10 dni i ponownie dosusza się mechanicznie według powyższej procedury. Czego można się po niej spodziewać? Przede wszystkim klasycznego smaku, niższej kwasowości i uniwersalności. Espresso jest pełne nut czekolady, lepkiej słodyczy i migdałów. Kwasowość jest niewielka i pojawia się na finiszu. Americano będzie bardzo słodkie i typowo "brazylijskie". Ziarenka świetnie nadają się do większych kaw mlecznych np. caffe latte. Polecamy z ekspresów automatycznych i kawiarek. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 17-19guzysk: 36-39gczas: 26-29 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka. W marcowym newsletterze oprócz informacji o nowościach musimy również poinformować o dalszych zmianach cen kawy. Jeśli lubicie nasze mieszanki - gorąco zachęcamy do lektury właściwego akapitu! Nowości w kawach przelewowych Nasza oferta wzbogaciła się o trzy wyjątkowe ziarna! Szczególnie polecamy nową kawę z Gwatemali. Catisic jest rzadką odmianą o nietuzinkowej, wieloowocowej kwasowości. Pojawiła się także cytrusowa Kenia Sakami Ruby Red oraz niezwykle przyjemna Nikaragua Finca San Francisco. Nowe propozycje dla miłośników espresso Dział espresso zyskał również 3 nowe kawy. Indie Riverdale to delikatna kawa o niskiej kwasowości. Polecamy ją jako alternatywę dla Samby. Jeśli macie ochotę na malinowo-kwiatowe espresso to warto sięgnąć po Etiopię Guji Hambela. Ostatnią z nowości jest Kolumbia PROCAAL Washed - klasyczna, uniwersalna, z wyraźnymi nutami czekoladowymi. Zmiany cen - ważna informacja Już w styczniu sygnalizowaliśmy wzrost cen kawy, od tamtej pory sytuacja niestety nie uległa poprawie. Po osiągnięciu rekordowo wysokiej wartości w połowie lutego rynek chwilowo ustabilizował się, jednak nasze zapasy brazylijskich ziaren są już na wyczerpaniu. Musimy w związku z tym dostosować się do aktualnej sytuacji oraz dostępności. Dobrą wiadomością jest to, że do 15 marca ceny pozostaną bez zmian. Po tym terminie mieszanki podrożeją o 6-10 zł/kg. W odpowiedzi na kolejne zmiany cen pracujemy nad korzystniejszą opcją zakupu większych ilości i planujemy wprowadzenie jej najpóźniej na początku kwietnia. Poinformujemy Was o tym jak tylko nowa opcja będzie dostępna. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o obecnej sytuacji na rynku kawy, zapraszamy na nasze social media oraz do zakładki "O kawie" stronie internetowej palarni. Pozdrawiamy serdecznie, Justyna i PawełPalarnia BlendPalarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©