Pochodzenie ziaren: BrazyliaStan: Paraná; farma: Fazenda CaliforniaFarmerzy: Luis & Flavia SaldanhaWysokość upraw: 750 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiana: Yellow Catuaí, Mundo Novo, ObatãObróbka: cold soulZbiór: 2022Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86
Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: pomarańcze - jabłka - rodzynki - orzechy włoskieData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaFazenda California jest małą farmą należącą do rodziny Saldanha. Dzięki żyznym wulkanicznym glebom, regularnym deszczom oraz umiarkowanie stałej temperaturze w ciągu roku, uprawa kawy jest nieco łatwiejsza. Bez konieczności wstrzymywania jej na okres zimowy.Dr Paulo Cesar Saldanha Rodrigues nabył farmę w 2004 r. Był on wizjonerem, który wierzył, że zawsze można zrobić coś lepiej. Zapoczątkował cały cykl nowych upraw. Niestety przez tragiczny wypadek samolotowy nie było mu dane dokończyć swego dzieła. Farmą zaopiekowali się Luiz i Flavia, który ukończyli rolnictwo na jednej z najlepszych uczelni w Brazyli. Farma przeszła dzięki nim przemianę, zainwestowano w nową infrastrukturę - kładąc nacisk na wysoką jakość produktu i dbałość o środowisko naturalne. Luiz i Flavia mają nadzieję, że uda im się przekazać pasję i miłość do kawy swoim córkom, które wychowują się w tym miejscu. Nazwa cold soul wzięła się od niskiej temperatury podczas obróbki. Po zbiorach przez pierwsze 24h wisienki lądują w zimnej wodzie. Następnie suszy się je na łożach afrykańskich przez 21 dni. Jesteśmy autentycznie oczarowani Brazylią Cold Soul… jest po prostu pyszna! Magia zaczyna się już po zmieleniu - pachnie po prostu obłędnie. Na ciepło napar nie prezentuje nic nadzwyczajnego, ale im zimniejszy, tym bardziej soczysty i owocowy. Cały czas czuć, że mamy do czynienia z kawą z Brazylii. Jednak ma ona niezwykle soczystą i rześką kwasowość pomarańczy oraz jabłek... Komu smakowała Brazylia Summer, ten bez trwogi w sercu powinien skusić się na Brazylię Cold Soul! Najbardziej przypadła nam do gustu w Aeropressie i Hario, ale różnice smaku pomiędzy kolejnymi zaparzaczami po prostu pokazują ziarenka od innej strony. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©