Region: Mogiana Farma: Sitio Santo Farmer: Antônio Benedito Costa Obróbka: fermentacja beztlenowa (anaerobic) Wysokość: 1050 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Yellow Catuai Zbiór: 2019/2020 stopień palenia: jasny profil smakowy: mleczna czekolada - nugat - czerwone winogrona Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Serię nietypowych kaw z Brazylii do metod przelewowych kontynuujemy Brazylią Pinot. Pochodzi z małej farmy w regionie Mogiana, niedaleko miasta Poço Fundo. Obróbka wisienek kawowca jest dosyć nietypowa oraz eksperymentalna i to nie ze względu na sam proces fermentacji beztlenowej. Kawa jest z obróbki suchej, ale najpierw ziarna kawowca wraz z owocem poddaje się fermentacji przez 48h w zamkniętym środowisku, by dopiero później suszyć je na słońcu. W związku z czym napar prezentuje to co klasyczna kawa z Brazylii, czyli nuty czekoladowo-orzechowo-słodkie natomiast kwasowość doznała pewnego twistu. Sama kawa jest słodka, jednak ma bardzo ciekawy i delikatnie winny finisz. Oprócz winogron wyczuwamy również bardzo subtelną kwasowość zółtych śliwek. Całość jest bardzo aksamitna, słodka i lekka.Zauważyliśmy, że Brazylia Pinot wyjątkowo słabo znosi przeparzenie (zbyt długi czas lub zbyt drobny przemiał) i traci wtedy swoje wszystkie walory. Polecamy dla pewności od samego początku trochę grubsze mielenie, niż zwykle. Sprawdzi się również z kawiarki oraz rekomendujemy ją fanom jasnego palenia w espresso. Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©