Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

BRAZYLIA RED CATUAI AEROBIC (ESP)

Pochodzenie ziaren: Brazylia

Stan: Minas Gerais
Farma: Fazenda Cerrado Grande
Producent: Raquel Ribeiro Aquilar
Wysokość upraw: 950-1150 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiana: Red Catuai
Obróbka: aerobic
Zbiór: 2024/2025
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,5
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: praliny - porzeczki - ananas - czereśnie - rum
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Ciekawa i owocowa Brazylia do espresso brzmi jak prawdziwe wyzwanie. Mamy jednak nadzieję, że Brazylia Red Catuai z obróbki aerobic skradnie również Wasze serca. Ma sporo nut owocowych z delikatnie alkoholowym finiszem. Jesteśmy nią oczarowani!
Raquel Ribeiro Aguilar wychowała się wśród drzew kawowych, co zaszczepiło w niej pasję do kawy. Po powrocie do rodzinnej miejscowości rozpoczęła pracę na farmie swojego ojca, który był dla niej wielką inspiracją. Gdy odziedziczyła Fazenda Cerrado Grande, początkowo czuła się niepewnie, ale dzięki wsparciu zespołu zyskała pewność siebie, wprowadziła własne metody zarządzania i skupiła się na produkcji kaw specialty. Dziś jej marzeniem jest, by miłość do kawy przeszła na jej dzieci i by mogła przekazać im rodzinne dziedzictwo.
Brazylia Red Catuai Aerobic jako espresso mogłaby zostać pomylona z Kolumbią z obróbki natural
. Jest to odważne stwierdzenie, ale według nas ta kawa zdecydowanie odbiega od tego do czego przyzwyczaiły nas ziarna z Brazylii. Od samego początku espresso uderza wieloowocową i soczystą kwasowością. Na pierwszym planie czujemy czerwoną porzeczkę, ananasa, wiśnie oraz czereśnie. Napar ma jednocześnie wyraźne nuty czekoladowe z delikatnie alkoholowym finiszem. Espresso jest owocowo-alkoholowe z głębią czekolady; dodatkowo pełne, złożone i bardzo nam smakuje. Polecamy americano z mniejszą ilością wody 160-180ml, żeby nie zgubić smaku. Brazylia Red Catuai Aerobic świetnie sprawdza się w kawach mlecznych, gdyż nuty alkoholowe delikatnie przebijają się przez mleko. Kawa będzie smaczna w dowolnej metodzie parzenia, również w ekspresach automatycznych.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16,5-18,5g
uzysk: 38-42g
czas: 27-30 sekund
KAWA RÓWNIEŻ DOSTĘPNA W ZESTAWIE PORÓWNAWCZYM PRZELEW + ESPRESSO ---> BRAZYLIA RED CATUAI SET
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa owocowaKawa owocowa
Kawa ziarnista 175,00 zł
Kawa ziarnista 93,00 zł
Kawa ziarnista 51,00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję