Pochodzenie ziaren: BrazyliaStan: Minas Gerais
Farma: Fazenda Cerrado Grande Producent: Raquel Ribeiro Aquilar Wysokość upraw: 950-1150 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiana: Red Catuai Obróbka: aerobicZbiór: 2024/2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,5 Stopień palenia: średniProfil smakowy: praliny - porzeczki - ananas - czereśnie - rumData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Ciekawa i owocowa Brazylia do espresso brzmi jak prawdziwe wyzwanie. Mamy jednak nadzieję, że Brazylia Red Catuai z obróbki aerobic skradnie również Wasze serca. Ma sporo nut owocowych z delikatnie alkoholowym finiszem. Jesteśmy nią oczarowani!Raquel Ribeiro Aguilar wychowała się wśród drzew kawowych, co zaszczepiło w niej pasję do kawy. Po powrocie do rodzinnej miejscowości rozpoczęła pracę na farmie swojego ojca, który był dla niej wielką inspiracją. Gdy odziedziczyła Fazenda Cerrado Grande, początkowo czuła się niepewnie, ale dzięki wsparciu zespołu zyskała pewność siebie, wprowadziła własne metody zarządzania i skupiła się na produkcji kaw specialty. Dziś jej marzeniem jest, by miłość do kawy przeszła na jej dzieci i by mogła przekazać im rodzinne dziedzictwo. Brazylia Red Catuai Aerobic jako espresso mogłaby zostać pomylona z Kolumbią z obróbki natural. Jest to odważne stwierdzenie, ale według nas ta kawa zdecydowanie odbiega od tego do czego przyzwyczaiły nas ziarna z Brazylii. Od samego początku espresso uderza wieloowocową i soczystą kwasowością. Na pierwszym planie czujemy czerwoną porzeczkę, ananasa, wiśnie oraz czereśnie. Napar ma jednocześnie wyraźne nuty czekoladowe z delikatnie alkoholowym finiszem. Espresso jest owocowo-alkoholowe z głębią czekolady; dodatkowo pełne, złożone i bardzo nam smakuje. Polecamy americano z mniejszą ilością wody 160-180ml, żeby nie zgubić smaku. Brazylia Red Catuai Aerobic świetnie sprawdza się w kawach mlecznych, gdyż nuty alkoholowe delikatnie przebijają się przez mleko. Kawa będzie smaczna w dowolnej metodzie parzenia, również w ekspresach automatycznych. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16,5-18,5guzysk: 38-42gczas: 27-30 sekund KAWA RÓWNIEŻ DOSTĘPNA W ZESTAWIE PORÓWNAWCZYM PRZELEW + ESPRESSO ---> BRAZYLIA RED CATUAI SET Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©