PROMOCJA
Region: Gitega
Producent: Agahore Coffee Stacja obróbki: Gaterama Wysokość upraw: 1600-1850 m n.p.m. Obróbka: sucha Gatunek: 100% Arabica Odmiany: Bourbon, Mbirizi Zbiór: marzec - maj 2021Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84 Stopień palenia: jasny Profil smakowy: kukułki - biały grejpfrut - brzoskwinie - tonik Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Gaterama to nazwa miejsca obróbki (wet mill), gdzie rolnicy zwożą swoje plony z całej okolicy. Cała kooperatywa liczy 628 członków. Wszyscy zrzeszeni mogą liczyć na ubezpieczenie zdrowotne, pomoc przy obsadzaniu nowych drzewek, pomoc przy zacienianiu plantacji oraz stałe możliwości konsultacyjno-szkoleniowe. Suszenie wisienek kawowca odbywa się na łożach afrykańskich, a obracanie następuje co 30 minut. Na samym końcu kawa przechodzi przez stół grawitacyjny, sortowanie koloru aż w końcu dochodzi do ręcznego wybierania defektów. Burundi Gaterama jest niezwykle interesującym i nietypowym ziarnem. W przelewie charakteryzuje się dużą ilością słodyczy, która wraz ze spadkiem temperatury gotowego naparu, rozjaśnia się w stronę owocowo-cytrusowej kwasowości. Hario/Kalita pokażą ją od słodszej strony a Aeropress, czy french press to więcej owocowości. W profilu pojawiły sie cukierki kukułki, gdyż karmelowość na finiszu posiada nutę delikatnie fermentacyjną. Napar jest z gatunku słodszych. Warto dać kawie kilka minut po zaparzeniu, by móc odkryć jej afrykańskie oblicze. Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©