Kraj pochodzenia: Chiny
Prowincja: Junnan Stacja obróbki: BankaWieś: Aqi Badu Wysokość upraw: 1350 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catimor P3/P4 Obróbka: suchaZbiór: 2023 Stopień palenia: średniProfil smakowy: wafle karmelowe - arbuz - czarna herbata - suszone moreleData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Jeśli lubicie słodko i owocowe espresso, to Chiny Aqi Badu są zdecydowanie dla Was! Nie patrzymy na nie przez pryzmat "wynalazku" z dalekiego wschodu. Jest to dla nas fantastyczna kawa, która tak nas "zaczarowała" w espresso, że odpuściliśmy ją zupełnie jako przelew… Gorąco polecamy!Chiny Aqi Badu pochodzą ze stacji obróbki Banka, którą możecie kojarzyć. Sama nazwa powstała od dwóch sąsiadujących ze sobą wsi (Banka Yi i Banka Er) i mieliśmy tę farmę w ofercie rok temu. Jest dosyć duża, gdyż znajduje się na rozległym obszarze 100ha i można powiedzieć "kwitnie". Dzięki prężnej i długoletniej współpracy z importerem powoli zaczynają wprowadzać sortery optyczne poprawiające jakość, nowe odmiany jak Pacamara, czy eksperymentują z fermentacją przy użyciu drożdży. Chiny Aqi Badu to słodka i delikatna kawa z lekkim, owocowym twistem. Espresso od początku uderza słodyczą karmelowo-orzechową. Mimo tego, że palimy tę kawę jasno jak na espresso, to naturalna słodycz powoduje, że napar jest przede wszystkim kremowy i słodki. Akcenty owocowe są, ale nie na pierwszym planie. Americano bardzo nam smakowało, było delikatne i "krówkowe". Tutaj też najlepiej wyczuliśmy kwasowość arbuza, która bardzo pozytywnie nas zaskoczyła. Ziarna są uniwersalne i dobrze sprawdzą się z mlekiem w cappuccino, z kawiarki oraz zaparzane w ekspresach automatycznych. Poza tym, że to nietuzinkowy kierunek polecamy Chiny Aqi Badu przede wszystkim ze względu na wyjątkowy smak. Ciężko byłoby nam wskazać podobną kawę! Gorąco polecamy! Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 38-42gczas: 27-31 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©