PROMOCJA
Kraj pochodzenia: Chiny Prowincja: Junnan Farma: Banka Wysokość upraw: 1350 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiany: Catimor P3/P4 Obróbka: mokra Zbiór: 2022 Stopień palenia: jasny Profil smakowy: czarna herbata - cytrusy - czarna porzeczka - cukier trzcinowy Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Banka to druga, zaraz po Ou Yang, ciekawa propozycja z Chin. Napar z tych ziaren wychodzi bardzo czysty, herbaciany, z cytrusowym twistem. Sprawia niezwykle dużo radości i gorąco polecamy go wszystkim miłośnikom zbalansowanych kaw.
Nazwa Banka pochodzi od dwóch sąsiadujących ze sobą wsi (Banka Yi i Banka Er). Na ich terenie znajduje się zarówno uprawa kawy jak i stacja obróbki. Sama farma zlokalizowana jest na górzystych terenach prowincji Junnan. Zajmuje ok. 100 ha i jest pierwszym miejscem w tym regionie, gdzie zaczęto używać optycznych sorterów.Na farmie eksperymentuje się z różnymi technikami obróbki ziarna, takimi jak np. fermentacja przy uzyciu drożdży. Sadzi się tam również interesujące odmiany kawy, wśród których możemy wyróżnić Pacamarę. Chiny Banka smakują niezwykle czysto i herbacianie. Kawa ma intrygującą kwasowość cytrusów, która według nas idzie w stronę owocu yuzu. Warto dać naparowi chwilkę na przestygnięcie, gdyż dopiero wtedy ukazuje nam on swoją głębię. Najwięcej kwasowości uzyskaliśmy we french pressie i Aeropressie. W przelewach prezentuje się równie dobrze i jest świetnie zbalansowana. Szczególnie polecamy Kalitę i Chemexa! MIELENIE Polecamy mielić odrobinę grubiej w Hario v60.Chiny Banka są również dostępne w zestawie porównawczym z inną kawą z tego kraju -->CHINY SET Przechowywanie i przygotowanie Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 159,00 zł
0,5 kg - 87,00 zł
0,25 kg - 49,00 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©