Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

CHINY GUI BEN

Kraj pochodzenia: Chiny

Prowincja: Junnan
Stacja obróbki: Gui Ben
Producenci: Tang Xiang & Tian Cai
Wysokość upraw: 1400-1630 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Catimor P3/P4
Obróbka: sucha
Zbiór: 2023
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: wafle karmelowe - czerwone winogrona - kumkwat
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Mieliśmy w poprzednim roku Chiny Ou Yang i bardzo dobrze je wspominamy. Gui Ben to kawa o wspólnym mianowniku w postaci charakterystycznej karmelowości. W ziarnach z Chin można zauważyć chęć pokazania się poprzez duże skupienie na jakości. Polecamy spróbować!
Kawa pochodzi od jednej z licznych, małych rodzin trudniących się uprawą drzewek kawowca. Na farmie zarówno prowadzi się produkcję jak i skupuje ziarna od pozostałych małych gospodarstw. W Gui Ben duży nacisk kładzie się na bioróżnorodność - wielu rolników dodatkowo skupia się na uprawie jednego gatunku roślin np. bananów. Poza drzewkami kawowca sadzi się również mango, pomarańcze czy drzewa makadamia. Tian Cai inwestuje nie tylko w ziemię, ale także w ludzi wspierając lokalnych farmerów tym samym pomagając im zapewnić byt ich rodzinom.
Chiny Gui Ben to kawa słodka, o wyraźnych nutach kremowo-karmelowych. Czuć delikatną owocowość w tle, która nadaje naparowi przyjemnego balansu. Kwasowość jest również słodka i nie tyle przypomina nam same czerwone winogrona co przetworzone owoce w stronę cukierków winogronowych lub galaretek. Zdecydowaliśmy się również na kumkwaty, gdyż są to owoce popularne w Chinach a ziarna pochodzą właśnie z tego kraju. Znanym nam odpowiednikiem może być mandarynka. O dziwo i bez dwóch zdań kawa najbardziej smakowała nam w cuppingu/french pressie. W metodach przelewowych ważne jest to, by zmielić ją odpowiednio drobno, gdyż niedoparzona może zgubić trochę owoców.
MIELENIE
Konieczne drobniejsze mielenie w metodach przelewowych! Tutaj nie ma żartów - kawa siura dosyć szybko i w Kalicie oraz Chemexie mielilibyśmy 3-4 kliki drobniej, Hario dobrze wychodziło nam metodą "na jedno zalanie" w okolicy 21-22 klika na Comandante.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 195.00 zł
Kawa ziarnista 107.00 zł
Kawa ziarnista 59.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję