PROMOCJA
Kraj pochodzenia: ChinyProwincja: Junnan
Stacja obróbki: Gui BenProducenci: Tang Xiang & Tian Cai Wysokość upraw: 1400-1630 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Catimor P3/P4 Obróbka: suchaZbiór: 2023 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: wafle karmelowe - czerwone winogrona - kumkwatData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Mieliśmy w poprzednim roku Chiny Ou Yang i bardzo dobrze je wspominamy. Gui Ben to kawa o wspólnym mianowniku w postaci charakterystycznej karmelowości. W ziarnach z Chin można zauważyć chęć pokazania się poprzez duże skupienie na jakości. Polecamy spróbować! Kawa pochodzi od jednej z licznych, małych rodzin trudniących się uprawą drzewek kawowca. Na farmie zarówno prowadzi się produkcję jak i skupuje ziarna od pozostałych małych gospodarstw. W Gui Ben duży nacisk kładzie się na bioróżnorodność - wielu rolników dodatkowo skupia się na uprawie jednego gatunku roślin np. bananów. Poza drzewkami kawowca sadzi się również mango, pomarańcze czy drzewa makadamia. Tian Cai inwestuje nie tylko w ziemię, ale także w ludzi wspierając lokalnych farmerów tym samym pomagając im zapewnić byt ich rodzinom. Chiny Gui Ben to kawa słodka, o wyraźnych nutach kremowo-karmelowych. Czuć delikatną owocowość w tle, która nadaje naparowi przyjemnego balansu. Kwasowość jest również słodka i nie tyle przypomina nam same czerwone winogrona co przetworzone owoce w stronę cukierków winogronowych lub galaretek. Zdecydowaliśmy się również na kumkwaty, gdyż są to owoce popularne w Chinach a ziarna pochodzą właśnie z tego kraju. Znanym nam odpowiednikiem może być mandarynka. O dziwo i bez dwóch zdań kawa najbardziej smakowała nam w cuppingu/french pressie. W metodach przelewowych ważne jest to, by zmielić ją odpowiednio drobno, gdyż niedoparzona może zgubić trochę owoców. MIELENIE Konieczne drobniejsze mielenie w metodach przelewowych! Tutaj nie ma żartów - kawa siura dosyć szybko i w Kalicie oraz Chemexie mielilibyśmy 3-4 kliki drobniej, Hario dobrze wychodziło nam metodą "na jedno zalanie" w okolicy 21-22 klika na Comandante. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 181,00 zł
0,5 kg - 101,00 zł
0,25 kg - 56,00 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©