Pochodzenie ziaren: Demokratyczna Republika KongaRegion: Kiwu PołudnioweKooperatywa: CPNCKStacja obróbki: NgulaWysokość upraw: 1400-1800 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiany: Typica, BourbonObróbka: mokra; zbiór: 2022Certyfikacja: OrganicPunktacja SCA dla zielonego ziarna: 86Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: syrop klonowy - cytryny - śliwki - wiśnie - kandyzowane pomarańczeData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Kawa-zagadka pochodzi z Demokratycznej Republiki Konga! Po spróbowaniu mieliśmy mocne skojarzenia z Afryką, ale wskazanie konkretnego państwa było już trochę trudniejsze. Według nas napar ma podobny charakter do ziaren z Rwandy i być może nic w tym dziwnego, gdyż farma leży przy samej granicy z tym krajem! Ngula pochodzi z wyjątkowego miejsca - Idjwi - wyspy położonej na Jeziorze Kiwu. Tu spotykają się granice trzech państw: DRK, Rwandy i Burundi. Sama wyspa przez bardzo długi okres była schronieniem dla uciekinierów, weteranów różnych wojen a także mekką przemytników. Kawa została pierwszy raz zasadzona na wyspie w 1980 r. przez Belgów, jednak ze względu na trudną sytuacje w okolicy uprawy nie szły zbyt dobrze. Farmerzy mieli problemy zarówno z niskimi cenami skupu ziarna jak i przemytnikami, którzy nie tylko rozkradali ziarno, ale także potrafili nawet zrobić krzywdę samym farmerom. Jedyną drogą było zrzeszenie się w kooperatywę i wspólna walka z wrogiem, co szybko przyniosło efekty. Aktualnie największą Kooperatywą w okolicy jest CPNCK pod przywództwem Gilberta Makelele. Dzięki połączeniu pasji i ciężkiej pracy kawa pozyskiwana na Wyspie Idjwi szybko awansowała do segmentu specjality. W 2017 r., pierwsze mikroloty zostały sprowadzone do Europy, już rok później ilość ta wzrosła o 50%. Ngula oferuje nam w naparze sporo kwasowości i fajną kontrę cukrowej słodyczy. Napar jest dosyć czysty i można w nim znaleźć różnorodne nuty owocowe: cytryny, śliwki, wiśnie oraz delikatnie goryczkowe pomarańcze. Na dalszym tle można doszukać się również bardzo subtelnej nuty orzechowej. Kawa ma dobry balans. Zdecydowanie sugerujemy parzenie wodą minimum 95 stopni, poniżej tej temperatury napar może stracić swoje walory. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©