Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

DR KONGA NGULA

Pochodzenie ziaren: Demokratyczna Republika Konga

Region: Kiwu Południowe
Kooperatywa: CPNCK
Stacja obróbki: Ngula
Wysokość upraw: 1400-1800 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiany: Typica, Bourbon
Obróbka: mokra; zbiór: 2022
Certyfikacja: Organic
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: syrop klonowy - cytryny - śliwki - wiśnie - kandyzowane pomarańcze
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Kawa-zagadka pochodzi z Demokratycznej Republiki Konga! Po spróbowaniu mieliśmy mocne skojarzenia z Afryką, ale wskazanie konkretnego państwa było już trochę trudniejsze. Według nas napar ma podobny charakter do ziaren z Rwandy i być może nic w tym dziwnego, gdyż farma leży przy samej granicy z tym krajem!
Ngula pochodzi z wyjątkowego miejsca - Idjwi - wyspy położonej na Jeziorze Kiwu. Tu spotykają się granice trzech państw: DRK, Rwandy i Burundi. Sama wyspa przez bardzo długi okres była schronieniem dla uciekinierów, weteranów różnych wojen a także mekką przemytników.
Kawa została pierwszy raz zasadzona na wyspie w 1980 r. przez Belgów, jednak ze względu na trudną sytuacje w okolicy uprawy nie szły zbyt dobrze. Farmerzy mieli problemy zarówno z niskimi cenami skupu ziarna jak i przemytnikami, którzy nie tylko rozkradali ziarno, ale także potrafili nawet zrobić krzywdę samym farmerom. Jedyną drogą było zrzeszenie się w kooperatywę i wspólna walka z wrogiem, co szybko przyniosło efekty. Aktualnie największą Kooperatywą w okolicy jest CPNCK pod przywództwem Gilberta Makelele. Dzięki połączeniu pasji i ciężkiej pracy kawa pozyskiwana na Wyspie Idjwi szybko awansowała do segmentu specjality. W 2017 r., pierwsze mikroloty zostały sprowadzone do Europy, już rok później ilość ta wzrosła o 50%.
Ngula oferuje nam w naparze sporo kwasowości i fajną kontrę cukrowej słodyczy. Napar jest dosyć czysty i można w nim znaleźć różnorodne nuty owocowe: cytryny, śliwki, wiśnie oraz delikatnie goryczkowe pomarańcze. Na dalszym tle można doszukać się również bardzo subtelnej nuty orzechowej. Kawa ma dobry balans. Zdecydowanie sugerujemy parzenie wodą minimum 95 stopni, poniżej tej temperatury napar może stracić swoje walory.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

Kawa ziarnista 141.00 zł
Kawa ziarnista 78.00 zł
Kawa ziarnista 43.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję