PROMOCJA
Pochodzenie ziaren: EkwadorKanton: QuitoFarma: El RocioFarmer: Julio UllauriWysokość upraw: 1600 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiany: Caturra, GeshaObróbka: mokraZbiór: 2022
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 88 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy:landrynki - limonka - miód gryczany - nuty kwiatowe Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia W ramach współpracy z nowym importerem specjalizującym się ziarnach z Ekwadoru mamy zaszczyt gościć na naszych półkach kilka perełek z tego kraju. Mieszanka odmian Caturra/Gesha stoi na bardzo wysokim poziomie, jest pełna jakości i delikatnych akcentów. Ekwador to niezwykle ciekawe państwo na mapie kawowej. Z jednej strony fantastyczne warunki i przyroda, sąsiedztwo Kolumbii a z drugiej koszty zatrudnienia są bardzo wysokie i powodują wiele problemów w postaci braku konkurencyjności na rynkach światowych. Kraj przeszedł kilkanaście lat temu dolaryzację, a ta bardzo wywindowała ceny wielu rzeczy. Trudności w utrzymaniu farm powodują również niechęć do prowadzenia upraw przez młodych producentów. W Ekwadorze dochodzi do takiej sytuacji, w której import kawy z Brazylii, Kolumbii i Wietnamu kilkukrotnie przewyższa krajową produkcję i eksport. Farmą El Rocio zarządza od 2013 r. przez Julio Ullauri i od samego początku stawiał na uprawy organiczne. Farma umiejscowiona jest na zboczach Andów, gdzie gromadzi się cała wilgotność napływająca z Pacyfiku. Wokół niej można zaobserwować momentamilas chmur. Panuje tam bardzo wysoka wilgotność, a rozpiętość temperatur w ciągu dnia i nocy może sięgać nawet 30 stopni. Warunki te są dużym wyzwaniem dla Julio - dlatego wprowadził on tzw. tunele, którymi nakrywa drzewka w ciągu nocy by odkryć je kolejnego dnia. Ponadto na farmie stosuje się osuszacze by zmniejszyć wilgotność.Mamy do czynienia z niezwykle małą partią, całość zbioru Caturra/Gesha to 100kg z czego 50kg trafiło do nas! W kubku charakteryzuje się dużą złożonością i delikatnością. Aromat mielonej kawy jest bardzo kwiatowy. Napar ma również niezwykle kwiatowy charakter i sporo słodyczy. Dochodzi do tego rześka kwasowość limonki z goryczkowym finiszem oraz słodko-owocowe nuty landrynek. Napar bardzo zmienia się wraz ze spadkiem temperatury, warto pobyć z nią i wybrać swój ulubiony moment. Najbardziej smakowała nam z Hario przy szybszej ekstrakcji w okolicach 2:10/300ml, napar pokazuje owocowe oblicze w Aeropressie.Ekwador Caturra/Gesha jest również dostępny jako zestaw z Ekwadorem Cruz Loma -->EKWADOR SET. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 289,00 zł
0,5 kg - 151,00 zł
0,25 kg - 79,00 zł
0,15 kg 52,00 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©