Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

EKWADOR CRUZ LOMA ANAEROBIC

Pochodzenie ziaren: Ekwador

Kanton: Quito
Farmerzy: Galo&Alexandra Morales
Wysokość upraw: 1450 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Typica Mejorado, Sidra
Obróbka: anaerobic washed
Zbiór: maj-lipiec 2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 88
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: pomelo - agrest - wanilia - czarna herbata - nuty kwiatowe
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Ziarna z Ekwadoru to zawsze gratka dla poszukujących czegoś innego i ciekawego. W tym roku zdecydowaliśmy się na jedną propozycję z tego kraju i jest nią Cruz Loma Anaerobic Washed Typica Mejorado/Sidra. Jeśli pamiętacie Ekwador Caturrę/Geshę lub Typicę Mejorado z tamtego roku to mamy tutaj podobny przypadek czystej i złożonej kawy z dużą ilością punktów SCA.
Ekwador to niezwykle ciekawe państwo na mapie kawowej. Z jednej strony fantastyczne warunki i przyroda, sąsiedztwo Kolumbii a z drugiej koszty zatrudnienia są bardzo wysokie i powodują wiele problemów w postaci braku konkurencyjności na rynkach światowych. Kraj przeszedł kilkanaście lat temu dolaryzację, a ta bardzo wywindowała ceny wielu rzeczy. Trudności w utrzymaniu farm powodują również niechęć do prowadzenia upraw przez młodych producentów. W Ekwadorze dochodzi do takiej sytuacji, w której import kawy z Brazylii, Kolumbii i Wietnamu kilkukrotnie przewyższa krajową produkcję i eksport.
Farmę Cruz Loma założył Galo Morales, były specjalista w firmie Caravela (duży importer kaw segmentu specialty). Dzięki tej pracy zdobył unikalne doświadczenie, które teraz wykorzystuje uprawiając kawę. Wspólnie z żoną prowadzą wiodącą w regionie farmę, która zdobywa liczne nagrody. Galo i Maria prowadzą Cruz Loma od 20 lat, ale dopiero 7 lat skupiają się głównie na uprawie kawy specialty.
Po ręcznych zbiorach wisienki lądują w depulperze i ten zdziera z nich owoce. Ziarna lądują na 24h do szczelnie zamkniętych worków GrainPro. Następnie suszą się na łożach afrykańskich do określonego poziomu wilgotności i następuje pakowanie. Przed wysyłką leżakują 4-6 tygodni dla ustabilizowania smaku.
Aromat mielonej kawy jest bardzo złożony. Napar bardzo zmienia się wraz ze spadkiem temperatury, więc przed warto dać mu przestygnąć. Ekwador Cruz Loma Anaerobic to przede wszystkim kawa herbaciano-owocowa. Obróbka beztlenowa w ogóle nie jest wyczuwalna, gdyż nie zachodzi wraz z owocami i jest dosyć krótka. Po zaparzeniu jest słodko - dominują nuty czarnej herbaty i wanilii. Wraz z upływem czasu dochodzi dosyć wyrazista cytrusowo-porzeczkowa kwasowość oraz nuty kwiatowo-ziołowe. Te ostatnie pojawiają się ze względu na kwiatową Typicę Mejorado oraz ziołową Sidrę - mieszankę odmian wykorzystanych w tej kawie. Kwasowość ma w sobie coś z Kenii i jest dosyć wyrazista. Napar może mieć delikatnie orzechowy finisz, który jest charakterystyczny dla kaw z Ekwadoru. Ziarna najbardziej smakowały nam jednak z Hario/Kality. Jeśli lubicie czyste, złożone przelewy o wyższej kwasowości - zdecydowanie polecamy spróbować! Ekwador Cruz Loma Anaerobic przypomina nam herbatę z dodatkiem cytrusów.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

Kawa ziarnista 365.00 zł
Kawa ziarnista 189.00 zł
Kawa ziarnista 96.00 zł
Kawa ziarnista 57.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję