PROMOCJA
Pochodzenie ziaren: EkwadorKanton: QuitoFarmerzy: Galo&Alexandra MoralesWysokość upraw: 1450 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiana: CaturraObróbka: honeyZbiór: 2022Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86
Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: pomarańcze - miód - migdały - grejpfrut Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia W ramach współpracy z nowym importerem specjalizującym się ziarnach z Ekwadoru mamy zaszczyt gościć na naszych półkach kilka perełek z tego kraju. Jedną z nich jest Cruz Loma Honey - kawa, która w smaku przypomina nam trochę pomarańczowe delicje! Ekwador to niezwykle ciekawe państwo na mapie kawowej. Z jednej strony fantastyczne warunki i przyroda, sąsiedztwo Kolumbii a z drugiej koszty zatrudnienia są bardzo wysokie i powodują wiele problemów w postaci braku konkurencyjności na rynkach światowych. Kraj przeszedł kilkanaście lat temu dolaryzację a ta bardzo wywindowała ceny wielu rzeczy. Trudności w utrzymaniu farm powodują również niechęć do prowadzenia upraw przez młodych producentów. W Ekwadorze dochodzi do takiej sytuacji, w której import kawy z Brazylii, Kolumbii i Wietnamu kilkukrotnie przewyższa krajową produkcję i eksport.Farmę Cruz Loma założył Galo Morales, były specjalista w firmie Caravela (duży importer kaw segmentu specialty). Dzięki tej pracy zdobył on unikalne doświadczenie, które teraz wykorzystuje uprawiając kawę. Wspólnie z żoną prowadzą wiodącą w regionie farmę, która zdobywa liczne nagrody. Galo i Maria prowadzą Cruz Loma od 20 lat, ale dopiero od 6 lat skupiają się głównie na uprawie kawy specialty. Ekwador Cruz Loma Honey to taka kawa, którą pije się z niezwykłą przyjemnością.Napar jest pełny, złożony i dobrze zbalansowany. Z początku jest dosyć słodko i wraz ze spadkiem temperatury pojawia się bardzo fajna kwasowość. Jest sporo nut nektarynkowo-pomarańczowych, płatków migdałowych, miodu a po przestygnięciu kawa ma delikatną goryczkę soczystego grejpfruta. Najbardziej lubimy ją pić w średniej temperaturze, wtedy w smaku przypomina nam delicje pomarańczowe.Szczególnie polecamy z Hario przy szybszej ekstrakcji w okolicach 2:10/300ml, napar pokazuje owocowe oblicze w Aeropressie.Ekwador Cruz Lomajest również dostępny jako zestaw z Ekwadorem Caturra/Gesha-->EKWADOR SET. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Najniższa cena z 30 dni:
1kg - 191,00 zł
0,5 kg - 105,00 zł
0,25 kg - 57,00 zł
Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©