Kraj: Ekwador Prowincja: Carchi Wysokość: 2000-2500 m n.p.m. Zbiory: wrzesień-październik 2019 Gatunek: 100% Arabica Odmiana: Bourbon, Typica, Caturra Obróbka: honey
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 83,50 Stopień palenia: średni Profil smakowy: kakao - orzech włoski - morele - zielone jabłka Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Ekwador ma fantastyczne warunki do wzrostu drzewek kawowych, a mimo to kawa z tego kraju nie jest głównym towarem eksportowymi. Koszty wynagrodzenia w Ekwadorze dosyć mocno wzrosły, przez co ciężko im konkurować z sąsiadującą Kolumbią. Jest wulkaniczna gleba, zróżnicowanie terenu, odpowiednie wysokości, zacienienie, nasłonecznienie - jest wszystko, czego trzeba by wisienki kawowca dojrzewały w jak najlepszych warunkach. Ekwador Honey Superior to kawa z obróbki mieszanej - honey - w której ziarno fermentuje wraz z cząstką miąższu wisienek drzewka kawowego cały czas czerpiąc słodycz z cukrów zawartych w owocu. Odzwierciedla się to w kubku kawy.Ziarna mają wyraźnie zaznaczony akcent kakao, długi i orzechowy finisz oraz wyrazistą kwasowość. Najbardziej smakowała nam jako americano, gdzie było czuć bardzo dobry balans i słodką kwasowość zielonych jabłek oraz słodkich moreli. Dzięki nutom orzechowo-kakaowym ziarna będą również dobrze sprawdzać się w postaci kaw mlecznych. Espresso polecamy z niestandardowego przepisu:waga kawy: 17gwaga naparu: 50gczas ekstrakcji: 27-28 sekund Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©