Pochodzenie ziaren: EtiopiaWoreda: Kochere; stacja obróbki: BeloyaWysokość upraw: 1699-1719 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiany: Dega, Kudhume, WolishoObróbka: mokraZbiór: 2023Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,25
Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: czarna herbata - pomarańcze - owoce leśne - dzika różaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaEtiopia Beloya gwarantuje słodki i herbaciany napar. Nie ma wysokiej kwasowości, za to jest niezwykle przyjemna z delikatnie kwiatowym finiszem. Stacja Beloya całkiem niedawno zyskała nowego właściciela, który poczynił wiele inwestycji. Zrzesza ona małych producentów umiejscowionych na okolicznych wzgórzach. Jest to spora stacja obróbki, wyposażona w 12 tanków do fermentacji i aż 136 łoży do suszenia. Pozwala to na duży przerób kawy z jednoczesnym zachowaniem wysokich standardów. Aby jakość produkowanej kawy była jeszcze wyższa, młyn wyposażony został w laserowy sorter, który segreguje ziarna pod względem koloru i pozwala znacząco zmniejszyć ilość defektów. Okoliczne tereny obfitują w gleby bogate w żelazo, dzięki czemu mamy tu do czynienia z ciekawymi odmianami.Etiopia Beloya Washed gwarantuje lekki i herbaciany napar o słodkim charakterze, dobrym balansie i delikatnej kwiatowości. Mamy wrażenie picia czarnej herbaty z pomarańczą i dziką różą. Kwiatowość nie idzie według nas w charakterystyczną bergamotkę, a właśnie w delikatnie kwaskowatą dziką różę. Zdecydowanie polecamy poczekać aż kawa trochę przestygnie - na ciepło jest dosyć bardzo słodka. MIELENIEW metodach przelewowych zalecamy mielenie o 2 kliki grubsze. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©