Pochodzenie ziaren: EtiopiaRegion: Oromia
Stacja obróbki: ChelebesaEksporter: SNAP Wysokość upraw: 2173 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: 74158 & 74112 Obróbka: mokraZbiór: 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: czarna herbata - cytryny - miód - brzoskwinie - nuty kwiatoweData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia To ostatnia Etiopia z obecnego zbioru jaką dla Was mamy! W obecnej kampanii postawiliśmy na więcej ziaren z obróbki mytej oraz czysty, herbaciany napar. Etiopia Chelebesa smakuje jak Earl Grey z cytryną i powoduje zdecydowany uśmiech na twarzy. W 2008 w Addis Ababa utworzono kooperatywę SNAP, która działa na terenach regionów Sidama, Yirgacheffe i Guji. Ich głównymi celami jest podniesienie zarobków wśród farmerów oraz podniesienie jakości produkowanej kawy. Przeszkolono ponad 6000 rolników i liczba cały czas rośnie. SNAP zapewnia darmowy lub prawie darmowy wkład własny i wsparcie na każdym etapie produkcji. Kawa ze stacji Chelebesa pochodzi z obróbki mokrej. Owoce są sortowane w wodzie, następnie przy użyciu depulperów pozbywamy się miąższu. W kolejnym kroku są one poddawane procesowi fermentacji w wodzie przez 2-3 dni. Ostatnim etapem jest suszenie, zajmuje ono zwykle od 7 do 10 dni. Etiopia Chelebesa to kubek pysznej i herbacianej kawy. Zaraz po zaparzeniu jest wyraźnie słodka, po chwili pojawia się bardzo przyjemna cytrusowo-brzoskwiniowa kwasowość. Kawa ma wyraźnie kwiatowo-ziołowy finisz. Poza charakterystyczną dla Etiopii kwiatowością bergamotki gdzieś w dalszym tle czają się nuty czarnego bzu. Całość w odbiorze porównalibyśmy do Earl Greya z cytryną oraz miodem. Kluczem do zaparzenia Etiopii Chelebesa w metodach przelewowych jest grubszy przemiał, gdyż Etiopie lubią się zatykać (szczególnie w Hario). MIELENIEW metodach przelewowych polecamy o 2-3 kliki grubsze (niż zwykle) mielenie. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©