Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

ETIOPIA CHELEBESA

Pochodzenie ziaren: Etiopia

Region: Oromia
Stacja obróbki: Chelebesa
Eksporter: SNAP
Wysokość upraw: 2173 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: 74158 & 74112
Obróbka: mokra
Zbiór: 2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: czarna herbata - cytryny - miód - brzoskwinie - nuty kwiatowe
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
To ostatnia Etiopia z obecnego zbioru jaką dla Was mamy! W obecnej kampanii postawiliśmy na więcej ziaren z obróbki mytej oraz czysty, herbaciany napar. Etiopia Chelebesa smakuje jak Earl Grey z cytryną i powoduje zdecydowany uśmiech na twarzy.
W 2008 w Addis Ababa utworzono kooperatywę SNAP, która działa na terenach regionów Sidama, Yirgacheffe i Guji. Ich głównymi celami jest podniesienie zarobków wśród farmerów oraz podniesienie jakości produkowanej kawy. Przeszkolono ponad 6000 rolników i liczba cały czas rośnie. SNAP zapewnia darmowy lub prawie darmowy wkład własny i wsparcie na każdym etapie produkcji.
Kawa ze stacji Chelebesa pochodzi z obróbki mokrej. Owoce są sortowane w wodzie, następnie przy użyciu depulperów pozbywamy się miąższu. W kolejnym kroku są one poddawane procesowi fermentacji w wodzie przez 2-3 dni. Ostatnim etapem jest suszenie, zajmuje ono zwykle od 7 do 10 dni.
Etiopia Chelebesa to kubek pysznej i herbacianej kawy. Zaraz po zaparzeniu jest wyraźnie słodka, po chwili pojawia się bardzo przyjemna cytrusowo-brzoskwiniowa kwasowość. Kawa ma wyraźnie kwiatowo-ziołowy finisz. Poza charakterystyczną dla Etiopii kwiatowością bergamotki gdzieś w dalszym tle czają się nuty czarnego bzu. Całość w odbiorze porównalibyśmy do Earl Greya z cytryną oraz miodem. Kluczem do zaparzenia Etiopii Chelebesa w metodach przelewowych jest grubszy przemiał, gdyż Etiopie lubią się zatykać (szczególnie w Hario).
MIELENIE
W metodach przelewowych polecamy o 2-3 kliki grubsze (niż zwykle) mielenie.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa delikatnaKawa delikatna
Kawa ziarnista 171.00 zł
Kawa ziarnista 94.00 zł
Kawa ziarnista 52.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję