Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

ETIOPIA GEMECHU SHONORA (ESP)

Pochodzenie ziaren: Etiopia

Region: Oromia
Stacja obróbki: Harruu Bunnaqaa
Producent: Gemechu Shonora
Wysokość upraw: 1900-2200 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Kurume, Heirloom
Obróbka: sucha
Zbiór: 2025
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 88
Stopień palenia: średni
Profil smakowy:
czarna porzeczka - nuty ziołowe - krówki - borówki - wiśnie
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Etiopia Gemechu Shonora to kawa, która nas urzekła mnogością słodkich owoców, złożonością a jednocześnie czystością smaku. Bardzo smaczne ziarna, które czarują od pierwszego spróbowania!
Harruu Bunnaqaa wywodzi się z trzech słów w języku oromo. Harruu to duże drzewo z rozłożystym cieniem, pod którym lud Oromo zwykle zbiera się na tradycyjne spotkania.
Bunnaqaa pochodzi z dwóch słów: "Buna" oznacza kawę, a "Naqaa" - przygotowywanie i podawanie. W regionie Guji znajduje się historyczne miejsce zwane Harruu Bunnaqaa, gdzie tradycyjni przywódcy Oromo zwani Gadaa i Qaalluu zbierają się, by dzielić się błogosławieństwami, kawą i pokojem.
Kawa z tego regionu jest naprawdę wyjątkowa pod względem smaku i złożoności, głównie dzięki większej wysokości upraw oraz niezwykle bogatej w składniki odżywcze glebie. Charakteryzuje się szeroką gamą wyrazistych aromatów i niuansów, z licznymi nutami ziołowymi, chmielowymi, kwiatowymi i korzennymi. Ta partia została przetworzona metodą suchą - dojrzałe owoce suszono na podwyższonych łożach przez 22 dni.
Jeśli lubicie słodko-owocowe espresso, to Etiopia Gemechu Shonora zdecydowanie jest dla Was! Z lepkiej, krówkowej słodyczy wyłaniają się nuty porzeczek, malin, owoców leśnych, wiśni, czereśni. Ponadto czuć charakterystyczną ziołowość, która nie jest do końca samą herbatą i nie jest również stricte ziołowa. Espresso jest bardzo złożone i smaczne. Po dolaniu niewielkiej ilości wody 100-110g da również smaczne americano. Ziarna dobrze łączą się z mlekiem w kawach o mniejszej pojemności tj. flat white, cappuccino. Polecamy również w ekspresach automatycznych i kawiarkach.
Przepis startowy na espresso:
kawa: 17-19g (standardowa doza + 1gr)
uzysk: 39-43g
czas: 26-29 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 199,00 zł
Kawa ziarnista 104,00 zł
Kawa ziarnista 57,00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję