Pochodzenie ziaren: Etiopia
Region: OromiaStacja obróbki: Harruu Bunnaqaa Producent: Gemechu Shonora Wysokość upraw: 1900-2200 m n.p.m.Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Kurume, Heirloom Obróbka: suchaZbiór: 2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 88Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: czarna porzeczka - miód - maliny - czereśnie - nuty ziołoweData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaEtiopia Gemechu Shonora to kawa, która nas urzekła mnogością słodkich owoców, złożonością a jednocześnie czystością smaku. Bardzo smaczne ziarna, które czarują od pierwszego spróbowania! Harruu Bunnaqaa wywodzi się z trzech słów w języku oromo. Harruu to duże drzewo z rozłożystym cieniem, pod którym lud Oromo zwykle zbiera się na tradycyjne spotkania.Bunnaqaa pochodzi z dwóch słów: "Buna" oznacza kawę, a "Naqaa" - przygotowywanie i podawanie. W regionie Guji znajduje się historyczne miejsce zwane Harruu Bunnaqaa, gdzie tradycyjni przywódcy Oromo zwani Gadaa i Qaalluu zbierają się, by dzielić się błogosławieństwami, kawą i pokojem. Kawa z tego regionu jest naprawdę wyjątkowa pod względem smaku i złożoności, głównie dzięki większej wysokości upraw oraz niezwykle bogatej w składniki odżywcze glebie. Charakteryzuje się szeroką gamą wyrazistych aromatów i niuansów, z licznymi nutami ziołowymi, chmielowymi, kwiatowymi i korzennymi. Ta partia została przetworzona metodą suchą - dojrzałe owoce suszono na podwyższonych łożach przez 22 dni. Etiopia Gemechu Shonora jest zdecydowanie słodko-owocowa. W trakcie stygnięcia naparu, z miodowej słodyczy zaczną wyłaniać się kolejne niuanse. Można znaleźć nuty porzeczek, malin, truskawek, wiśni, czereśni. Myśląc o przełożeniu smaku na kolor dominuje tu czerwony z lekkim dodatkiem fioletu. Ponadto czuć charakterystyczną ziołowość, która nie jest do końca samą herbatą i nie jest również stricte ziołowa. Jest to bardzo przyjemna kawa, która prędko się nie nudzi. Każdy zaparzacz pokaże ją od innej strony. MIELENIEW metodach przelewowych zalecamy grubsze mielenie (o 2 kliki).Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.
Kawa owocowa
Kawa słodkaPalarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©
