Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

TORBY I CERAMIKA

ZESTAW ŚWIĄTECZNY

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

ETIOPIA GERA GEISHA (ESP)

Region: Oromia
Stacja obróbki: Gera
Obróbka: mokra
Wysokość upraw: 1860-1990 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiana: Geisha
Zbiór: 2020/2021
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: czarna herbata - pomarańcze - nuty kwiatowe
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Z radością prezentujemy odmianę Geisha pochodzącą z kraju, gdzie po raz pierwszy została wyhodowana. Etiopia Gera Geisha w espresso jest przyjemnie słodka, z delikatnie towarzyszącymi jej nutami kwiatowo-owocowymi.
Ziarna z tego Etiopii charakteryzują się niesamowitą różnorodnością - nawet między pojedynczymi farmami uprawiającymi ten sam gatunek da się wyłapać różnice w ostatecznym produkcie.
Etiopia jest również krajem, w którym pierwszy raz wyhodowano gatunek kawy Geisha. Żyzne czerwone gleby, zmienność pory suchej i wilgotnej oraz stosunkowo duża wysokość upraw przyczyniają się do jej niesamowitego smaku i aromatu. Sama odmiana swoją sławę zawdzięcza przenosinom do Panamy, gdzie zyskała na głębi smaku i zaczęła bić rekordy osiąganych cen na aukcjach kawowych.
Większość producentów kawy w Etiopii, to małe farmy, których wielkość określa się przy pomocy ilości drzewek kawowca a nie powierzchni - podobnie jest i tu w przypadku stacji obróbki Gera, w mieście Jimma. Przeważają manualne metody uprawy i obróbki - prawie wszystkie procesy odbywają się tradycyjnie. Drzewka kawowców rosną jako zintegrowana część ogrodu, w którym uprawiane są także inne rośliny, owoce i warzywa. Na farmie nie używa się żadnych nawozów ani pestycydów, dzięki czemu można powiedzieć, że uprawiana tu kawa jest organiczna z natury. Etiopia Gera Geisha to niezwykle ciekawa propozycja. Odłóżmy samą odmianę na bok, polecamy podejść do nich po prostu jak do kawy z Etiopii. Espresso jest niezwykle bogate, dominują nuty herbaty oraz kwiatów. Na drugim planie pojawiają się owoce cytrusowe. Americano jest bardzo delikatne oraz złożone. Ziarna dobrze sprawdzą się również w kawach mlecznych o niewielkiej tj. cappuccino i flat white.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 39-41g
czas: 29-31 sekund
Warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.

kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 136.00 zł
Kawa ziarnista 73.00 zł
Kawa ziarnista 42.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 533 881 208, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję