Pochodzenie ziaren: Etiopia
Strefa: GujiProducent: Boledu Coffee Company Wysokość upraw: 1950-2100 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Heirloom Obróbka: suchaZbiór: październik 2023 - styczeń 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86 Stopień palenia: średniProfil smakowy: maliny - pomarańcze - wanilia - nuty kwiatoweData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Szybko zatęskniliśmy za słodko-owocową Etiopią do espresso, więc bez wahania postanowiliśmy uzupełnić zapasy. Etiopia Guji Hambela to kawa, którą moglibyśmy pić bez końca. W filiżance czeka na Was malinowa kwasowość i długi, kwiatowy finisz. Gorąco polecamy! W regionie działa ponad 25 000 plantatorów kawy, posiadających działki o powierzchni od 0,5 do 2 ha. Średnie maksymalne i minimalne temperatury miesięczne wynoszą odpowiednio 25°C i 18°C, co tworzy idealne warunki do uprawy. Hambela słynie z całkowicie organicznych, wolnych od pestycydów drzew kawowych, które rosną dziko i swobodnie, z minimalnym przycinaniem. Kooperatywa Boledu Coffee Company została założona w 2018 roku przez Abyote Ageze i Mebrahtu Aynalema. Nazwa "Boledu" w lokalnym języku oznacza "poszukiwać". Producent posiada liczne stacje obróbki, w tym Guji, Dimtu Hambela, Yirgacheffe, Aricha i Gedeb, a także współpracuje z zaprzyjaźnionymi stacjami w Uraga oraz Sidamo. Etiopia Guji Hambela to esencja etiopskiej kawy. W espresso dominuje słodko-owocowy profil z wyraźną kwasowością malin przeplatającą się z nutami pomarańczy. Kawa ma lepką teksturę oraz długi, kwiatowy finisz. W americano staje się bardziej słodka i delikatna - zalecamy zmniejszenie ilości wody poniżej 200 ml, by wzmocnić intensywność smaku. Doskonale komponuje się z mlekiem w napojach o mniejszej pojemności, takich jak flat white czy cappuccino. Polecamy również do ekspresów automatycznych i kawiarek. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 41-44gczas: 26-29 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©