Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

ETIOPIA GUJI HAMBELA NATURAL

Pochodzenie ziaren: Etiopia

Strefa: Guji
Producent: Boledu Coffee Company
Wysokość upraw: 1950-2100 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Heirloom
Obróbka: sucha
Zbiór: październik 2023 - styczeń 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 86
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: maliny - pomarańcze - wanilia - nuty kwiatowe
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Szybko zatęskniliśmy za słodko-owocową Etiopią do espresso, więc bez wahania postanowiliśmy uzupełnić zapasy. Etiopia Guji Hambela to kawa, którą moglibyśmy pić bez końca. W filiżance czeka na Was malinowa kwasowość i długi, kwiatowy finisz. Gorąco polecamy!
W regionie działa ponad 25 000 plantatorów kawy, posiadających działki o powierzchni od 0,5 do 2 ha. Średnie maksymalne i minimalne temperatury miesięczne wynoszą odpowiednio 25°C i 18°C, co tworzy idealne warunki do uprawy. Hambela słynie z całkowicie organicznych, wolnych od pestycydów drzew kawowych, które rosną dziko i swobodnie, z minimalnym przycinaniem.
Kooperatywa Boledu Coffee Company została założona w 2018 roku przez Abyote Ageze i Mebrahtu Aynalema. Nazwa "Boledu" w lokalnym języku oznacza "poszukiwać". Producent posiada liczne stacje obróbki, w tym Guji, Dimtu Hambela, Yirgacheffe, Aricha i Gedeb, a także współpracuje z zaprzyjaźnionymi stacjami w Uraga oraz Sidamo.
Etiopia Guji Hambela to esencja etiopskiej kawy. W espresso dominuje słodko-owocowy profil z wyraźną kwasowością malin przeplatającą się z nutami pomarańczy. Kawa ma lepką teksturę oraz długi, kwiatowy finisz. W americano staje się bardziej słodka i delikatna - zalecamy zmniejszenie ilości wody poniżej 200 ml, by wzmocnić intensywność smaku. Doskonale komponuje się z mlekiem w napojach o mniejszej pojemności, takich jak flat white czy cappuccino. Polecamy również do ekspresów automatycznych i kawiarek.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 41-44g
czas: 26-29 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 93,00 zł
Kawa ziarnista 52,00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję