Pochodzenie ziaren: Etiopia
Woreda: UragaStacja obróbki: Raro Nensebo Wysokość upraw: 2200 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: 74158, 74110, 75112 Obróbka: sucha Zbiór: październik 2023 - luty 2024 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,25 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: owoce tropikalne - nuty ziołowe - brzoskwinie - miódData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Etiopia z obróbki suchej to typ ziaren, których nie da się w żaden sposób zastąpić innym originem i z wielką radością można pić przez cały rok. Po tym jak wypiście Etiopię Laayyoo Double Layer czas na coś nowego, równie dobrego! Qabballe Natural to kawa produkowana w regionie Guji w Etiopii, w stacji suszenia Raro Nensebo. Aby zapewnić wysoką jakość, zbiory są dostarczane w nocy, a proces suszenia odbywa się na afrykańskich łóżkach z rygorystycznym nadzorem nad grubością warstwy i rotacją. Kawa jest suszona przez 21-28 dni, co sprzyja rozwojowi optymalnego smaku. Qabballe (tłum. "zimno") nadano tej partii ze względu na chłodny klimat wysokogórskich farm, które dostarczyły owoce. Ture Waji, znany jest również jako "król Guji", to założyciel Sookoo Coffee. Ma silne powiązania z lokalną społecznością i ziemią. Jego firma kładzie duży nacisk na zrównoważony rozwój, edukację rolników oraz wsparcie lokalnych inicjatyw, jak budowa szkół i infrastruktury. Etiopia Guji Uraga Qaballee to kawa, która niczym Was nie zaskoczy, ale jednocześnie ma wszystko czego można od niej wymagać. Kubek jest pełen wieloowocowej kwasowości, która skręca w kolor pomarańczowy. Mamy tu na myśli mango, pomarańcze i mandarynki. Jako że ziarna poddano słodkiej obróbce suchej nuty miodu są również obecne. Po Etiopii prawie zawsze można spodziewać się charakterystycznego kwiatowo-ziołowego finiszu podobnego do herbaty Earl Grey i tak też jest tym razem. Napar jest bardziej owocowy z Hario i Aeropressu, ale smakował nam w każdym wydaniu. MIELENIE Większość Etiopii trzeba mielić grubiej, przy tej nie jest inaczej. Polecamy o 2 kliki więcej w metodach przelewowych.Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©