Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

ETIOPIA GUJI URAGA QABALLEE

Pochodzenie ziaren: Etiopia

Woreda: Uraga
Stacja obróbki: Raro Nensebo
Wysokość upraw: 2200 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: 74158, 74110, 75112
Obróbka: sucha
Zbiór: październik 2023 - luty 2024
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,25
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: owoce tropikalne - nuty ziołowe - brzoskwinie - miód
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Etiopia z obróbki suchej to typ ziaren, których nie da się w żaden sposób zastąpić innym originem i z wielką radością można pić przez cały rok. Po tym jak wypiście Etiopię Laayyoo Double Layer czas na coś nowego, równie dobrego!
Qabballe Natural to kawa produkowana w regionie Guji w Etiopii, w stacji suszenia Raro Nensebo. Aby zapewnić wysoką jakość, zbiory są dostarczane w nocy, a proces suszenia odbywa się na afrykańskich łóżkach z rygorystycznym nadzorem nad grubością warstwy i rotacją. Kawa jest suszona przez 21-28 dni, co sprzyja rozwojowi optymalnego smaku. Qabballe (tłum. "zimno") nadano tej partii ze względu na chłodny klimat wysokogórskich farm, które dostarczyły owoce. Ture Waji, znany jest również jako "król Guji", to założyciel Sookoo Coffee. Ma silne powiązania z lokalną społecznością i ziemią. Jego firma kładzie duży nacisk na zrównoważony rozwój, edukację rolników oraz wsparcie lokalnych inicjatyw, jak budowa szkół i infrastruktury.
Etiopia Guji Uraga Qaballee to kawa, która niczym Was nie zaskoczy, ale jednocześnie ma wszystko czego można od niej wymagać. Kubek jest pełen wieloowocowej kwasowości, która skręca w kolor pomarańczowy. Mamy tu na myśli mango, pomarańcze i mandarynki. Jako że ziarna poddano słodkiej obróbce suchej nuty miodu są również obecne. Po Etiopii prawie zawsze można spodziewać się charakterystycznego kwiatowo-ziołowego finiszu podobnego do herbaty Earl Grey i tak też jest tym razem. Napar jest bardziej owocowy z Hario i Aeropressu, ale smakował nam w każdym wydaniu.
MIELENIE
Większość Etiopii trzeba mielić grubiej, przy tej nie jest inaczej. Polecamy o 2 kliki więcej w metodach przelewowych.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

AKTUALNIE BRAK W MAGAZYNIE

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję