Pochodzenie ziaren: Etiopia
Region: YirgacheffeStacja obróbki: Harfusa Haru Wysokość upraw: 1995-2020 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Dega, Kudhume, Wolisho Obróbka: suchaZbiór: listopad 2024 - luty 2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,25 Stopień palenia: średniProfil smakowy: nektarynki - krówki - nuty kwiatowe - owoce leśne - rumData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaPierwsza świeża Etiopia już do nas dojechała i jest nią Haru Natural. To słodki i złożony kubek kawy z dużą ilością owoców, lepkiej słodyczy i delikatną kwiatowością. Hafursa Haru jest stacją obróbki zlokalizowaną w okolicy miasta Yirgacheffe. Okolica ta jest mało zurbanizowana. Populacja liczy około 200 000 ludności, z czego zaledwie 8% żyje w mieście. Stacja Haru ma aż 169 łóż afrykańskich do suszenia ziaren, co pomaga w wydajnej pracy oraz wydzielaniu konkretnych mikrolotów. W okolicy uprawiane są odmiany: Dega (typowa dla Yirgacheffe, małe ziarna), Kudhume, Wolisho. Po zbiorach owoce suszy się przez 21 dni do wilgotności 11,5 %. Ostatni etap obróbki następuje po przetransportowaniu do Addis Abeby, gdzie znajduje się suchy młyn. Etiopia Haru Natural to kawa, którą polecamy wszystkim lubiącym słodką i owocową kwasowość w espresso. Moglibyśmy z tej okazji pokusić się o poetycki opis w stylu "w całej niesamowitej orkiestrze smaków i aromatów pierwsze skrzypce odgrywają…". Powiemy jednak, że to najlepsze espresso z Etiopii jakie mieliśmy od dawna. W naparze możemy spodziewać się krówkowej kremowości, nut nektarynek, owoców leśnych, pomarańczy, kwiatowej kontry oraz długiego i słodkiego finiszu. Tak bogate espresso przełoży się oczywiście na bardzo smaczne americano, w którym będziemy w stanie odczuć dlaczego ziarna z Etiopii są tak inne i wyjątkowe. Jednym z naszych ulubionych połączeń dla ziaren z tego kraju jest cappuccino/flat white. Nie polecamy jednak jako większe caffe latte, smak zwyczajnie może się zgubić. Ekspresy automatyczne dobrze radzą sobie naszą Etiopią, będzie smaczna również z kawiarki. Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 17-19g (+1gr do standardowej dozy)uzysk: 40-43gczas: 27-30 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©