Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook
  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

ETIOPIA HARU NATURAL (ESP)

Pochodzenie ziaren: Etiopia

Region: Yirgacheffe
Stacja obróbki: Harfusa Haru
Wysokość upraw: 1995-2020 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Dega, Kudhume, Wolisho
Obróbka: sucha
Zbiór: listopad 2024 - luty 2025
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,25
Stopień palenia: średni
Profil smakowy:
nektarynki - krówki - nuty kwiatowe - owoce leśne - rum
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Pierwsza świeża Etiopia już do nas dojechała i jest nią Haru Natural. To słodki i złożony kubek kawy z dużą ilością owoców, lepkiej słodyczy i delikatną kwiatowością.
Hafursa Haru jest stacją obróbki zlokalizowaną w okolicy miasta Yirgacheffe. Okolica ta jest mało zurbanizowana. Populacja liczy około 200 000 ludności, z czego zaledwie 8% żyje w mieście. Stacja Haru ma aż 169 łóż afrykańskich do suszenia ziaren, co pomaga w wydajnej pracy oraz wydzielaniu konkretnych mikrolotów. W okolicy uprawiane są odmiany: Dega (typowa dla Yirgacheffe, małe ziarna), Kudhume, Wolisho. Po zbiorach owoce suszy się przez 21 dni do wilgotności 11,5 %. Ostatni etap obróbki następuje po przetransportowaniu do Addis Abeby, gdzie znajduje się suchy młyn.
Etiopia Haru Natural to kawa, którą polecamy wszystkim lubiącym słodką i owocową kwasowość w espresso. Moglibyśmy z tej okazji pokusić się o poetycki opis w stylu "w całej niesamowitej orkiestrze smaków i aromatów pierwsze skrzypce odgrywają…". Powiemy jednak, że to najlepsze espresso z Etiopii jakie mieliśmy od dawna. W naparze możemy spodziewać się krówkowej kremowości, nut nektarynek, owoców leśnych, pomarańczy, kwiatowej kontry oraz długiego i słodkiego finiszu. Tak bogate espresso przełoży się oczywiście na bardzo smaczne americano, w którym będziemy w stanie odczuć dlaczego ziarna z Etiopii są tak inne i wyjątkowe. Jednym z naszych ulubionych połączeń dla ziaren z tego kraju jest cappuccino/flat white. Nie polecamy jednak jako większe caffe latte, smak zwyczajnie może się zgubić. Ekspresy automatyczne dobrze radzą sobie naszą Etiopią, będzie smaczna również z kawiarki.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 17-19g (+1gr do standardowej dozy)
uzysk: 40-43g
czas: 27-30 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 199,00 zł
Kawa ziarnista 104,00 zł
Kawa ziarnista 59,00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję