Pochodzenie ziaren: Etiopia
Region: YirgacheffeStacja obróbki: Harfusa Haru Wysokość upraw: 1995-2020 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabika Odmiany: Dega, Kudhume, Wolisho Obróbka: suchaZbiór: listopad 2024 - luty 2025 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87,25 Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: nektarynki - krówki - borówki - nuty kwiatowe - rumData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaPierwsza świeża Etiopia już do nas dojechała i jest nią Haru Natural. To słodki i złożony kubek kawy z dużą ilością owoców, lepkiej słodyczy i delikatną kwiatowością. Hafursa Haru jest stacją obróbki zlokalizowaną w okolicy miasta Yirgacheffe. Okolica ta jest mało zurbanizowana. Populacja liczy około 200 000 ludności, z czego zaledwie 8% żyje w mieście. Stacja Haru ma aż 169 łóż afrykańskich do suszenia ziaren, co pomaga w wydajnej pracy oraz wydzielaniu konkretnych mikrolotów. W okolicy uprawiane są odmiany: Dega (typowa dla Yirgacheffe, małe ziarna), Kudhume, Wolisho. Po zbiorach owoce suszy się przez 21 dni do wilgotności 11,5 %. Ostatni etap obróbki następuje po przetransportowaniu do Addis Abeby, gdzie znajduje się suchy młyn. Etiopia Haru zachwyca nas swoimi aromatami już po zmieleniu ziaren. Napar jest dosyć słodki i owocowy. Czuć w nim lepkość karmelu, soczyste nektarynki i owoce leśne. Charakterystyczna kwiatowość towarzyszy nam od początku i ciągnie się aż po finisz. Wybrzmiewa w nim również delikatna suchość na języku, którą porównalibyśmy do nut ciemnego rumu. Napar nie ma posmaku alkoholu, jest dla nas odczuwalny jedynie na finiszu. Kawa jest "jaśniejsza" w smaku z french pressa oraz Aeropressu, ale za to bogatsza w smaku w metodach przelewowych. MIELENIEW metodach przelewowych zalecamy grubsze mielenie (o 2-3 kliki). Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©