Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

ETIOPIA HARU NATURAL (FIL)

Pochodzenie ziaren: Etiopia

Region: Yirgacheffe
Stacja obróbki: Harfusa Haru
Wysokość upraw: 1995-2020 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiany: Dega, Kudhume, Wolisho
Obróbka: sucha
Zbiór: 2022/2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: borówki - ananas - nuty kwiatowe - nektarynki
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Etiopia z suchej obróbki kojarzy nam się z borówkowo-owocową słodyczą przeplataną nutami kwiatowymi. Etiopia Haru Natural dorzuca do tego soczystą kwasowość - gorąco polecamy… póki gorąco!
Hafursa Haru jest stacją obróbki zlokalizowaną w okolicy miasta Yirgacheffe. Okolica ta jest mało zurbanizowana. Populacja liczy około 200 000 ludności, z czego zaledwie 8% żyje w mieście. Stacja Haru ma aż 169 łóż afrykańskich do suszenia ziaren, co pomaga w wydajnej pracy oraz wydzielaniu konkretnych mikrolotów.W okolicy uprawiane są odmiany: Dega (typowa dla Yirgacheffe, małe ziarna), Kudhume, Wolisho. Po zbiorach owoce suszy się przez 21 dni do wilgotności 11,5 %. Ostatni etap obróbki następuje po przetransportowaniu do Addis Abeby, gdzie znajduje się suchy młyn.
Etiopia Haru zachwyca nas swoimi aromatami już po zmieleniu ziaren - znajdziemy tu dużo kwiatowości. Sam napar to prawdziwy przemarsz soczystej kwasowości przez nasze podniebienie! Na czele peletonu prowadzą owoce leśne. Z pozostałych wyróżniliśmy m. in. ananasa i nektarynki, ale niuansów jest zdecydowanie więcej! Jak w większości kaw z tego kraju - pojawiają się nuty kwiatowe, które stanowią niezwykle przyjemne dopełnienie i towarzyszą nam od pierwszego łyku aż po długi finisz. Mimo słodkiej obróbki napar zaskakuje owocowością, najbardziej smakował nam z Hario oraz Kality.
MIELENIE
W metodach przelewowych polecamy 1-2 kliki grubiej, niż zwykle.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 165.00 zł
Kawa ziarnista 90.00 zł
Kawa ziarnista 51.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję