Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

TORBY I CERAMIKA

ZESTAW ŚWIĄTECZNY

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

ETIOPIA KOKE (ESP)

Region: Yirgacheffe

Stacja obróbki: Koke
Obróbka: sucha
Wysokość upraw: 1870-1900 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiany: Dega, Kudhume, Wolisho
Zbiór: grudzień 2020 - styczeń 2021
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 88
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: krówka - nektarynka - limonka - nuty kwiatowe
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Etiopia w espresso to bardzo złożony napar, który ciężko przyrównać do kawy z jakiegokolwiek innego kraju.
Stacja Koke znajduje się na obrzeżach miasteczka Yirgacheffe znanego z dobrych warunków do uprawy klasycznej "etiopskiej" kawy. Stacja wyposażona jest w 10 tanków fermentacyjnych, w których obrabia się ziarno dostarczane przez lokalnych farmerów. Typowa dla tego regionu jest hodowla kawy na małą skalę, w przydomowych ogrodach farmerów, wśród innych roślin np. bananowców.
Uprawia się tu głównie trzy odmiany kawy, których nazwy pochodzą od lokalnych drzewek kawowca: Wolisho (Walichu) charakteryzującym się dużymi owocami i ziarnami. Dega o średniej wielkości ziarnen - samo drzewo jest głównie używane w celach opałowych i charakteryzuje się intensywnym zapachem. Kudhume (Kudhumi, Kurume) wydaje małe ziarnach i posiada wysoką odporność na choroby. Etiopia Koke w espresso to dwa żywioły, które ze sobą współgrają. Z jednej strony wysoka kwiatowość z długim i słodkim finiszem w kontrze do wyższej kwasowości. Dużo się tu dzieje, a napar jest bardzo złożony. Americano jest zdecydowanie bardziej stonowane, delikatne i bardziej przypomina kawę przelewową. Etiopie z suchej obróbki, ze względu na wysoką słodycz, dobrze sprawują się w kawach mlecznych o niewielkiej pojemności np. flat white, ale z takim bukietem i złożonością nie pozostaje nam nic innego jak sugerować degustację bez udziału mleka.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 39-41g
czas: 29-31 sekund
Warunki przechowywania
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 136.00 zł
Kawa ziarnista 73.00 zł
Kawa ziarnista 42.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 533 881 208, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję