Pochodzenie ziaren: Etiopia
Region: OromiaFarma: Galeh Wysokość upraw: 1835-2070 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabicaOdmiana: Heirloom Obróbka: suchaZbiór: 2023 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85 Stopień palenia: średniProfil smakowy: syrop klonowy - owoce tropikalne - borówki - ananas - mleczna czekoladaData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Postanowiliśmy ściągnąć specjalnie dla Was dwie kawy z tej samej farmy, ale z dwóch różnych obróbek! Etiopia Limmu Kossa Washed wychodzi w ekspresie bardziej klasycznie, Etiopia Limmu Kossa Natural ma charakter słodko-owocowy. Obie są dostępne jako zestaw porównawczy i oczywiście zachęcamy do spróbowania, gdyż niezbyt często zdarza się możliwość porównania różnych ziaren do espresso! Farma Galeh to wyjątkowe miejsce prowadzone przez Gidey"a Berhe Retta - człowieka znanego w regionie ze swojej pasji do kawy. Miejscowi nazywają go Abba Ollie co oznacza ten, który buduje - ze względu na jego zaangażowanie nie tylko w uprawę kawy, ale także budowanie lokalnej społeczności. Sam Gidey dogląda wszelkich procesów zachodzących na farmie. Kładzie również duży nacisk na bliskość natury i zachowanie naturalnych ekosystemów na farmie. Limmu Kossa Natural jako espresso powinna zasmakować osobom lubiącym słodko-owocowe i delikatne napary. Kwasowość jest na pierwszym planie, ale w bardzo przystępnej odsłonie. Nuty owoców tropikalnych, borówek i ananasa dobrze współgrają ze słodyczą mlecznej czekolady i syropu klonowego. Mimo złożonego profilu dosyć dobrze wychodziła w ekspresie automatycznym. Americano będzie słodkie, złożone oraz delikatne. Polecamy ją również w kawach mlecznych o mniejszej pojemności np. flat white, cappuccino. Kto lubi tego typu ziarna w kawiarce - koniecznie powinien spróbować! Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 37-40gczas: 27-31 sekund Jest dostępny również zestaw porównawczy Etiopia Limmu Kossa natural vs washed LIMMU KOSSA SET . Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©