Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

ETIOPIA LIMMU KOSSA WASHED (ESP)

Pochodzenie ziaren: Etiopia

Region: Oromia
Farma: Galeh
Wysokość upraw: 1835-2070 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiana: Heirloom
Obróbka: mokra
Zbiór: 2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 85,25
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: mleczna czekolada - marcepan - owoce tropikalne - trawa cytrynowa
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Postanowiliśmy ściągnąć specjalnie dla Was dwie kawy z tej samej farmy, ale z dwóch różnych obróbek! Etiopia Limmu Kossa Washed wychodzi w ekspresie bardziej klasycznie, Etiopia Limmu Kossa Natural ma charakter słodko-owocowy. Obie są dostępne jako zestaw porównawczy i oczywiście zachęcamy do spróbowania, gdyż niezbyt często zdarza się możliwość porównania różnych ziaren do espresso!
Farma Galeh to wyjątkowe miejsce prowadzone przez Gidey"a Berhe Retta - człowieka znanego w regionie ze swojej pasji do kawy. Miejscowi nazywają go Abba Ollie co oznacza ten, który buduje - ze względu na jego zaangażowanie nie tylko w uprawę kawy, ale także budowanie lokalnej społeczności. Sam Gidey dogląda wszelkich procesów zachodzących na farmie. Kładzie również duży nacisk na bliskość natury i zachowanie naturalnych ekosystemów na farmie.
Poszukiwaliśmy dla Was Etiopii do espresso, która byłaby trochę bardziej przystępna szerszej publiczności i sądzimy, że Limmu Kossa Washed dobrze wywiązuje się ze swojego zadania. W ekspresie ziarna wychodzą dosyć klasycznie, ale z niezwykle przyjemną głębią. W espresso na pierwszym planie zdecydowanie wybijają się nuty mlecznej czekolady z marcepanem. Po chwili dochodzi do tego słodka kwasowość owoców tropikalnych, która podczas stygnięcia może rosnąć. Pije się ją niezwykle łatwo i przyjemnie, kawa ma dobry balans. Americano będzie słodkie, złożone oraz delikatne. Polecamy ją również w kawach mlecznych o mniejszej pojemności np. flat white, cappuccino. Tego typu kawa powinna dobrze smakować w kawiarce i ekspresie automatycznym.
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 37-40g
czas: 27-31 sekund
Jest dostępny również zestaw porównawczy Etiopia Limmu Kossa natural vs washed LIMMU KOSSA SET .
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa klasycznaKawa klasyczna
kawa słodkaKawa słodka
kawa delikatnaKawa delikatna
Kawa ziarnista 149.00 zł
Kawa ziarnista 83.00 zł
Kawa ziarnista 48.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Zamówienia będą realizowane od 6 maja
Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję