Region: Sidama Farma: Gatta Farmerzy: rodzina Dukamo Wysokość upraw: 1900-2300 m n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiany: 74212, 74225 Obróbka: honey Zbiór: 2022
Stopień palenia: jasny Profil smakowy: zielone jabłko - miód - limonka - melon - jaśmin Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Z największą przyjemnością po raz pierwszy prezentujemy Wam Etiopię z obróbki honey! Jest dużo rzadziej spotykana, niż washed/natural. Pod względem smaku napar jest pełen… słodyczy i owocowej kwasowości. Ziarenka wymagają odrobiny cierpliwości przy zaparzaniu, za to smak naparu powinien to nam w 100% wynagrodzić! Gatta jest przepięknie położona - otaczają ją stuletnie drzewa, wodospady, rzeki. Nazwa farmy pochodzi właśnie od wodospadu, który znajduje się na jej terenie! Współwłaściciel - Mulugeta Dukamo - zakochał się w tym co zobaczył (a wtedy był to po prostu las) i w 2013 posadzono tam pierwsze drzewka. Stację obróbki ukończono w 2017 roku. W chwili obecnej miejsce to prowadzi również szkolenia, konsultacje i oferuje noclegi dla osób pracujących podczas zbiorów. Obróbka honey rozpoczyna się od wyselekcjonowania najbardziej dojrzałych wisienek w tanku z wodą. Najcięższe opadają na dno, a te gorszej jakości wybiera się z powierzchni. Następnie wędrują one do depulpera, gdzie częściowo tracą wierzchnią warstwę owocu. Pozostała część miąższu suszy się wraz z ziarenkiem. Malawo oznacza miód w lokalnym języku. Kawy z obróbki honey bywają różne, tutaj mamy do czynienia z dużą ilością wszelakiej możliwej słodyczy. Przedstawiając smak za pomocą kolorów Etiopia Malawo Honey jest zielona. W naparze możemy spodziewać się soczystych nut zielonego jabłka, limonki, melona. Kwasowości towarzyszy kwiatowo-miodowa słodycz. Nasze podniebienie zalewa prawdziwe słońce i prawdopodobnie jest to najlepszy możliwy sposób na poranny uśmiech! Warto dać naparowi ostygnąć! Z początku jest bardzo słodki. Ziarenka wymagają odrobinę większej uwagi przy zaparzaniu. Najbardziej problematyczne są w Hario i dużym Chemexie, pod koniec przepływ bardzo mocno zwalnia - nawet przy zmianie mielenia. Polecamy w związku z tym grubszy przemiał i mniejsze pojemności np. 240ml. Ziarna nie sprawia problemów w innych zaparzaczach. Napar bardzo różni się smakiem w zależności od zastosowanej metody, zdecydowanie warto odkrywać Etiopię Malawo! Bardzo smaczna i złożona kawa, która wymaga odrobiny cierpliwości. MIELENIE: w metodach przelewowych zdecydowanie grubiej! Prawie każda Etiopia w metodach przelewowych zatyka filtr. Przy gęstych ziarenkach wielkości pieprzu nie może być inaczej, wysokość 2300 m n.p.m. również robi swoje. W Kalicie mieliliśmy 2 kliki grubiej i nie było problemu z przepływem. Aeropress pozwoli uwolnić dużo kwasowości!Etiopia Malawo Honey jest również dostępna jako zestaw dwóch Etiopii --> ETIOPIA SET . Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©