Region: GujiStacja obróbki: Suke Quto Producent: Tesfaye Bekele Wysokość upraw: 1800-2200 m n.p.m. Gatunek: 100% ArabicaOdmiany: Kurume, Welicho Obróbka: suchaZbiór: 2020/2021 Certyfikacja zielonego ziarna: Organic, Rainforest AlliancePunktacja SCA zielonego ziarna: 87Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: limonka - różowy grejpfrut - brzoskwinia - zielona herbataData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Etiopia Suke Quto, to przedsmak słońca! Znajdziecie w niej dużo cytrusów i trochę inne oblicze słodkiej Etiopii. Mimo pochodzenia z regionu Guji - nie ma borówek i kwiatów, natomiast dalej czuć kraj pochodzenia. Tesfaye Bekele od zawsze miał do czynienia z kawą - już jako młody chłopak pomagał na rodzinnej farmie. Mimo to, początkowo nie złapał kawowego bakcyla i zdecydował się na inną pracę a także naukę. Po kilku latach rozpoczął pracę w Instytucie Ochrony Środowiska i Naturalnych Zasobów, gdzie odpowiadał za region Guji i Borena. Był to okres kiedy region Guji był nękany wyjątkowo silnymi pożarami, które zniszczyły ponad 5000 ha lasów tym samym znacznie utrudniając życie i pracę lokalnej społeczności skupionej wokół rolnictwa. By przywrócić zniszczone ziemie, Tesfaye zaproponował by zasadzić las od nowa i wzbogacić go uprawami drzewek kawowych. Początkowo spotkał się z aprobatą lokalnej społeczności, jednak kiedy dowiedzieli się oni, że na pierwsze plony będą musieli zaczekać ok 4-5 lat, oddali mu ziarna kawowca i zrezygnowali z pomysłu. Tesfaye nie poddał się jednak - zachował kawałek ziemi, na którym postanowił stworzyć farmę. Mimo najszczerszych chęci, nie znalazł nikogo kto byłby chętny w jego imieniu zarządzać farmą, w związku z czym zrezygnował z piastowanego stanowiska i oddał się uprawie kawy. Po kilku latach, gdy drzewka zaczęły przynosić pierwsze plony, lokalni mieszkańcy przekonali się do pomysłu i powrócili do farmer w celu nawiązania współpracy.
Tesfaye przykłada wielką wagę do dbałości o naturalne środowisko i glebę, kawy z jego farmy posiadają certyfikaty Organic i Rainforest Alliance. Wciąż wspiera lokalną społeczność - jest inicjatorem projektu mającego na celu budowę i renowację szkół, a jego kawa jest jedną za najlepszych w regionie.
Etiopia Suke Quto ma w sobie moc cytusów z delikatną goryczką na finiszu. Jest przy tym lekka, słodka i owocowa. W każdej metodzie pokazuje inne oblicze - dobrze nada się zarówno do Aeropressu, jak również wszelkich metod przelewowych. Najmniej pasuje do Chemexa, który przez grubość filtrów nie pozostawi zbyt wiele głębii w naparze.
Dla metod przelewowych polecamy mielić odrobinę grubiej.Warunki przechowywaniaPrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.