Pochodzenie ziaren: EtiopiaWoreda: Uraga; stacja obróbki: Raro NanseboWysokość upraw: 2120 m n.p.m.Gatunek: 100% ArabicaOdmiany: 74158, 74110, 75112Obróbka: suchaZbiór: 2023Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87
Stopień palenia: jasnyProfil smakowy: borówki - czerwone pomarańcze - ananas - nuty ziołowe Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaKawy pochodzące z Etiopii nigdy nie schodzą poniżej pewnego, wysokiego poziomu. Obróbka sucha daje im z reguły spore pokłady owoców leśnych. Jeśli dołożymy do tego soczystą kwasowość oraz delikatne zioła otrzymamy w kubku coś niezwykle smakowitego! Laayyoo Natural jest kawą produkowaną w stacji Raro Nansebo w regionie Guji. Stacja ta należy do Sookoo Coffee powołanego w 2018 r przez Ture Waji, który jest mocno związany z tym regionem w Etiopii. Od początku przyświecały mu szczytne cele, więc nie zapomina o edukacji farmerów poprawiając jednocześnie jakość ich upraw. Oferuje również pożyczki pod zastaw przyszłych plonów - tak by farmerzy mogli poczynić potrzebne inwestycje. Stosuje także politykę women-first dbając o aktywizację zawodową kobiet. W stacji stosuje się obróbkę natural, choć są plany aby w przyszłości pójść także w kierunku washed. Żeby zapobiec nadmiernej fermentacji owoców, zrzeszeni farmerzy dostarczają surowiec nocą. Sookoo Coffee ma swoje procedury, które są starannie przestrzegane w stacjach obróbki. Słowo laayyoo odnosi się do drzew naturalnie porastających tereny upraw - zapewniają one nie tylko cień, ale także dzięki opadającym z nich liściom dostarczają odpowiedniego nawozu dla zasadzonych drzewek. Wszystko w 100% naturalnie! Etiopia Uraga Laayyoo zachwyca nas swoimi aromatami już po zmieleniu ziaren. Napar jest bardzo owocowy i przyjemnie zbalansowany. Na czele przeplatają się nuty owoców leśnych z goryczką cytrusów, lepka słodycz oraz ziołowy finisz. Kawa jest słodka i soczysta. Finisz idzie w stronę odświeżających ziół, które o dziwo nie są miętą, ale bardziej np. szałwią. Najbardziej smakowała nam w Hario i Kalicie. Aeropress wydobędzie z ziaren wyższą kwasowość. MIELENIEW metodach przelewowych zalecamy mielenie o 2 kliki grubsze. Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©