Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

ETIOPIA URAGA LAAYYOO NATURAL

Pochodzenie ziaren: Etiopia

Woreda: Uraga; stacja obróbki: Raro Nansebo
Wysokość upraw: 2120 m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabica
Odmiany: 74158, 74110, 75112
Obróbka: sucha
Zbiór: 2023
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 87
Stopień palenia: jasny
Profil smakowy: borówki - czerwone pomarańcze - ananas - nuty ziołowe
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
Kawy pochodzące z Etiopii nigdy nie schodzą poniżej pewnego, wysokiego poziomu. Obróbka sucha daje im z reguły spore pokłady owoców leśnych. Jeśli dołożymy do tego soczystą kwasowość oraz delikatne zioła otrzymamy w kubku coś niezwykle smakowitego!
Laayyoo Natural jest kawą produkowaną w stacji Raro Nansebo w regionie Guji. Stacja ta należy do Sookoo Coffee powołanego w 2018 r przez Ture Waji, który jest mocno związany z tym regionem w Etiopii. Od początku przyświecały mu szczytne cele, więc nie zapomina o edukacji farmerów poprawiając jednocześnie jakość ich upraw. Oferuje również pożyczki pod zastaw przyszłych plonów - tak by farmerzy mogli poczynić potrzebne inwestycje. Stosuje także politykę women-first dbając o aktywizację zawodową kobiet.
W stacji stosuje się obróbkę natural, choć są plany aby w przyszłości pójść także w kierunku washed. Żeby zapobiec nadmiernej fermentacji owoców, zrzeszeni farmerzy dostarczają surowiec nocą. Sookoo Coffee ma swoje procedury, które są starannie przestrzegane w stacjach obróbki.
Słowo laayyoo odnosi się do drzew naturalnie porastających tereny upraw - zapewniają one nie tylko cień, ale także dzięki opadającym z nich liściom dostarczają odpowiedniego nawozu dla zasadzonych drzewek. Wszystko w 100% naturalnie!
Etiopia Uraga Laayyoo zachwyca nas swoimi aromatami już po zmieleniu ziaren. Napar jest bardzo owocowy i przyjemnie zbalansowany. Na czele przeplatają się nuty owoców leśnych z goryczką cytrusów, lepka słodycz oraz ziołowy finisz. Kawa jest słodka i soczysta. Finisz idzie w stronę odświeżających ziół, które o dziwo nie są miętą, ale bardziej np. szałwią. Najbardziej smakowała nam w Hario i Kalicie. Aeropress wydobędzie z ziaren wyższą kwasowość.
MIELENIE
W metodach przelewowych zalecamy mielenie o 2 kliki grubsze.
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: metody przelewowe, Aeropress.

kawa owocowaKawa owocowa
kawa słodkaKawa słodka
Kawa ziarnista 170.00 zł
Kawa ziarnista 93.00 zł
Kawa ziarnista 52.00 zł
  • Wypalona pod:
    Przelew

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję