Region: Huehuetenango
Farma: Aguilar Farmer: Anita Aguilar Obróbka: mokra Wysokość upraw: 2000 m. n.p.m. Gatunek: 100% Arabica Odmiany: Bourbon, Catuai, Caturra Zbiór: 2020-2021 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 82,75 Stopień palenia: średni Profil smakowy: czekolada - jabłka - orzechy - pomarańcze Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia Gwatemala Aguilar pochodzi z farmy prowadzonej przez Anitę. Kawa - jak sama mówi - jest jej największą pasją a miłość do niej zaszczepił w niej ojciec już we wczesnym dzieciństwie, kiedy zabrał ją i jej braci na farmę odziedziczoną po pra-pradziadku. Plantacja jest malutka - zajmuje powierzchnie jedynie 1ha - mimo to, stanowi główne źródło utrzymania dla całej rodziny. Mamy tu do czynienia z piaszczysto-kamienistymi glebami, które dzięki dużej ilości opadów nie potrzebują dodatkowego nawadniania. Anita stosuje obróbkę mokrą ze szczególną dbałością o zachowanie standardów. Ziarno suszy się do osiągnięcia 12% wilgotności. Gwatemala Aguilar jest można powiedzieć modelową kawą dla tego kraju. Napar jest dobrze zbalansowany. Espresso ma charakter słodko-owocowy z orzechowo-czekoladowym finiszem. Kwasowość jabłek oraz pomarańczy dopełniają m.in. wiśnie i gruszki. Słodycz kakao jest obecna, ale nie przykrywa owocowości ziaren z Gwatemali. Americano będzie niezwykle przyjemne, słodkie i wyważone. Kawa dobrze się sprawdzi również z mlekiem w mniejszej pojemności np. flat white lub cappuccino. Polecamy również z kawiarki!Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 39-41gczas: 30 sekund Warunki przechowywania Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©