Zobacz koszyk

Sklep internetowy kawa - Palarnia BlendSklep internetowy kawa - Palarnia Blend
InstagramFacebook

KAWA PRZELEWOWA

AKCESORIA

BON PODARUNKOWY

CZEKOLADA

HERBATY

KAWA DO ESPRESSO

KAWA OMNIROAST

ZESTAWY PORÓWNAWCZE

  • Ziarna pełne pasji - kawa świeżo palona
  • Palarnia kawy Blend |

GWATEMALA EL LIMONAR

Kraj pochodzenia: Gwatemala

Departament: Huehuetenango
Farma: El Limonar
Farmer: Ramiro Martinez
Wysokość upraw: 1600-1700m n.p.m.
Gatunek: 100% Arabika
Odmiany: Caturra, Bourbon
Obróbka: mokra
Zbiór: 2022
Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84,5
Stopień palenia: średni
Profil smakowy: ciemna czekolada - płatki migdałów - owoce pestkowe - rodzynki
Data palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówienia
W oczekiwaniu na świeże zbiory w Gwatemali mamy dla Was espresso z farmy El Limonar. Możecie się po nim spodziewać sporej dozy uniwersalności oraz nut czekoladowo-owocowych. Jest to smaczna i klasyczna kawa do espresso o przyjemnej kwasowości.
El Limonar jest farmą prowadzoną przez trzecie pokolenie rodziny Ramirez. Uprawy znajdują się na terenach leśno-rolnych co zapewnia z jednej strony większą bioróżnorodność, z drugiej częściowe zacienienie terenu. Stosuje się głównie obróbkę mokrą z 24-godzinną fermentacją. Mikroklimat panujący wokół z jednej strony sprzyja uzyskiwaniu wyjątkowych partii, z drugiej powoduje łatwy rozwój grzybów i zainfekowanie nimi upraw. Mimo to na farmie obowiązują bardzo precyzyjne wytyczne w kwestii użycia środków chemicznych do zwalczania grzybów - stosuje się je tylko gdy naturalne metody zawiodą i tylko w najmniejszych możliwych ilościach.
Gwatemala El Limonar to klasyczny przykład ziaren z tego kraju, jeśli je lubicie nie powinniście być zawiedzeni! Espresso ma sporo naturalnej słodyczy czekolady, migdałów i rodzynek a jednocześnie przyjemną kwasowość dojrzałych jabłek, wiśni i cytrusów. Americano będzie zbalansowane i słodkie. Ziarna smacznie wychodzą w ekspresach automatycznych i kawiarkach oraz dobrze sprawują się w kawach mlecznych. Jeśli porównywać profil El Limonar do naszych mieszanek, to Kawa Świdnicka będzie najbliżej. Polecamy!
Polecamy przepis startowy na espresso:
kawa: 16-18g
uzysk: 39-42g
czas: 27-31 sekund
Przechowywanie i przygotowanie
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

kawa klasycznaKawa klasyczna
Kawa ziarnista 143.00 zł
Kawa ziarnista 79.00 zł
Kawa ziarnista 45.00 zł
  • Wypalona pod:
    Espresso

Zmień, jeżeli chcesz zmielić kawę:

Zamówienia będą realizowane od 6 maja
Powrót

Kontakt

Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk

Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław

info@palarniablend.pl

Telefon

tel. 785 161 778, tel. 609 161 778

InstagramFacebook

Do góry
Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że Administratorem Państwa danych osobowych jest Palarnia Blend, Wrocławska 3, 58-125 Pszenno. Przetwarzanie Państwa danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO w celach statystycznych, marketingowych i analizowaniu ruchu na stronie internetowej. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords. Dane będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat. Posiadacie Państwo prawo dostępu do swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia. Strona wykorzystuje pliki cookies. Mogą Państwo zablokować tę opcję samodzielnie w ustawieniach przeglądarki.Akceptuję