Kraj pochodzenia: GwatemalaDepartament: Huehuetenango
Farma: El LimonarFarmer: Ramiro Martinez Wysokość upraw: 1600-1700m n.p.m. Gatunek: 100% ArabikaOdmiany: Caturra, Bourbon Obróbka: mokraZbiór: 2022 Punktacja SCA dla zielonego ziarna: 84,5 Stopień palenia: średniProfil smakowy: ciemna czekolada - płatki migdałów - owoce pestkowe - rodzynkiData palenia: maksymalnie 14 dni wstecz od złożenia zamówieniaW oczekiwaniu na świeże zbiory w Gwatemali mamy dla Was espresso z farmy El Limonar. Możecie się po nim spodziewać sporej dozy uniwersalności oraz nut czekoladowo-owocowych. Jest to smaczna i klasyczna kawa do espresso o przyjemnej kwasowości. El Limonar jest farmą prowadzoną przez trzecie pokolenie rodziny Ramirez. Uprawy znajdują się na terenach leśno-rolnych co zapewnia z jednej strony większą bioróżnorodność, z drugiej częściowe zacienienie terenu. Stosuje się głównie obróbkę mokrą z 24-godzinną fermentacją. Mikroklimat panujący wokół z jednej strony sprzyja uzyskiwaniu wyjątkowych partii, z drugiej powoduje łatwy rozwój grzybów i zainfekowanie nimi upraw. Mimo to na farmie obowiązują bardzo precyzyjne wytyczne w kwestii użycia środków chemicznych do zwalczania grzybów - stosuje się je tylko gdy naturalne metody zawiodą i tylko w najmniejszych możliwych ilościach. Gwatemala El Limonar to klasyczny przykład ziaren z tego kraju, jeśli je lubicie nie powinniście być zawiedzeni! Espresso ma sporo naturalnej słodyczy czekolady, migdałów i rodzynek a jednocześnie przyjemną kwasowość dojrzałych jabłek, wiśni i cytrusów. Americano będzie zbalansowane i słodkie. Ziarna smacznie wychodzą w ekspresach automatycznych i kawiarkach oraz dobrze sprawują się w kawach mlecznych. Jeśli porównywać profil El Limonar do naszych mieszanek, to Kawa Świdnicka będzie najbliżej. Polecamy! Polecamy przepis startowy na espresso:kawa: 16-18guzysk: 39-42gczas: 27-31 sekund Przechowywanie i przygotowaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu oraz szczelnie zamkniętym opakowaniu. Zalecane metody przygotowania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.Palarnia Blend Paweł Żyłka
ul.Wrocławska 3
58-125 Pszenno
Dolny Śląsk
Sklep z kawą przy trasie:
Wałbrzych - Świdnica - Wrocław
Palarnia kawy Blend ©